Στο Ριάντ ο Σι: Κινεζο-αραβική προσέγγιση εν μέσω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να φτάσει στη Σαουδική Αραβία την Πέμπτη για διήμερη κρατική επίσκεψη εν μέσω υψηλών εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των δύο χωρών, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του ταξιδιού.
Το ταξίδι του Σι στο Ριάντ θα περιλαμβάνει μια σύνοδο κορυφής Κίνας-Αραβίας και μια διάσκεψη Κίνας- Συμβουλίου Συνεργασίας για τα Αραβικά Κράτη του Κόλπου, σύμφωνα με τις τέσσερις πηγές.
Τουλάχιστον 14 Άραβες αρχηγοί κρατών αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο κορυφής Κίνας-Αραβίας, σύμφωνα με την αραβική διπλωματική πηγή που χαρακτήρισε το ταξίδι ως «ορόσημο» για τις αραβο-κινεζικές σχέσεις.
Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.
Οι φήμες για επίσκεψη του κινεζικού προέδρου στον μεγαλύτερο – μέχρι πρότινος- σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή κυκλοφορούν εδώ και μήνες, αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας.
Το Πεκίνο δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση ότι ο Σι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έστειλε έντυπα εγγραφής στους δημοσιογράφους για να καλύψουν τη σύνοδο κορυφής, χωρίς να επιβεβαιώσει τις ακριβείς ημερομηνίες. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να απαντήσει στο αίτημα του CNN για πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη του Σι και τις προγραμματισμένες συνόδους κορυφής.
Οι αναφορές της πολυαναμενόμενης επίσκεψης έρχονται στο πλαίσιο μιας σειράς διαφωνιών που έχουν οι ΗΠΑ τόσο με το Πεκίνο όσο και με το Ριάντ.
Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία εξακολουθούν να εμπλέκονται σε μια έντονη διαμάχη για την παραγωγή πετρελαίου, η οποία τον Οκτώβριο κορυφώθηκε με έντονη ρητορική και εμπορικές κατηγορίες όταν το καρτέλ πετρελαίου υπό τη Σαουδική Αραβία OPEC+ μείωσε την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να «σταθεροποιήσει» τις τιμές . Η απόφαση ελήφθη παρά την έντονη εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον της.
Ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ για οκτώ δεκαετίες, η Σαουδική Αραβία έχει πικραθεί για αυτό που θεωρεί ότι μειώνεται η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, ειδικά εν μέσω αυξανόμενων απειλών από το Ιράν και τους ένοπλους αντιπροσώπους του στην Υεμένη.
Ένα οικονομικό μαμούθ στα ανατολικά, η Κίνα βρίσκεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα προστατεύσει σε περίπτωση που η Κίνα επιτεθεί. Το ακανθώδες θέμα έχει επιδεινώσει σοβαρά μια επισφαλή σχέση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, που ήδη ανταγωνίζονται για επιρροή στην ασταθή Μέση Ανατολή.
Καθώς οι Σύμμαχοι στον Αραβικό Κόλπο κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι υστερεί στις εγγυήσεις ασφαλείας της στην περιοχή, η Κίνα εδραιώνει τους δεσμούς της με τις μοναρχίες του Κόλπου, καθώς και με τους εχθρούς των ΗΠΑ, Ιράν και Ρωσία.
Τόσο η Κίνα όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν επίσης λάβει διαφορετικές θέσεις στη Δύση όσον αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Και οι δύο απέφυγαν να εγκρίνουν κυρώσεις στη Ρωσία και το Ριάντ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η Μόσχα είναι βασικός εταίρος στην παραγωγή ενέργειας που πρέπει να ζητείται η γνώμη για τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+. Μετά τη μαζική μείωση του πετρελαίου τον περασμένο μήνα, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας και ότι βοηθά τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας.
Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνήθηκαν τις όποιες κατηγορίες.
Ο Μπάιντεν είπε τον Οκτώβριο ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «επανεξετάσουν» τη σχέση τους με τη Σαουδική Αραβία, την οποία ο Πρόεδρος είχε φαινομενικά προσπαθήσει να επιδιορθώσει σε μια επίσκεψη του Ιουλίου στο Ριάντ, αλλά είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας