Κόσμος

Ερντογάν και Πούτιν συσφίγγουν περισσότερο τις μεταξύ τους σχέσεις

 Το ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Νοβοροσίσκ και ειδικά, το λιμάνι του Ειρηνικού Βλαδιβοστόκ, κοντά στην Κίνα, παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα εισερχόμενα φορτία εμπορευματοκιβωτίων τον Νοέμβριο

Στον δυτικό κόσμο, οι στενές σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν τείνει να μετατραπεί από «κοινό μυστικό» σε κοινό δημόσιο τόπο. Οι συναλλαγές ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία τονώνονται ακόμη περισσότερο, με βάση εκθέσεις εγνωσμένου κύρους δεξαμενών σκέψεων.

Στην πιο πρόσφατη από αυτές τις περιπτώσεις, το πιο σημαντικό Ινστιτούτο Μελετών για την παγκόσμια οικονομία, το οποίο εδρεύει στη Γερμανία, είναι το  Kiel Institute for the World Economy (IfW), οι μελέτες, η ταυτότητα και οι πηγές του οποίου είναι διαθέσιμες σε κάθε χρήστη του διαδικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, παρά τις δυτικές κυρώσεις, περισσότερα φορτία φτάνουν ξανά στα ρωσικά λιμάνια. Σύμφωνα με μελέτη του IfW, ο λόγος για αυτό είναι κυρίως οι παραδόσεις από την απολυταρχική Τουρκία, αλλά και την ολοκληρωτική Κίνα.

 Το ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Νοβοροσίσκ και ειδικά, το λιμάνι του Ειρηνικού Βλαδιβοστόκ, κοντά στην Κίνα, παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα εισερχόμενα φορτία εμπορευματοκιβωτίων τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το IfW, αυτό οφείλεται κυρίως στις κινεζικές και τουρκικές παραδόσεις. Η Ρωσία έχει καταφέρει να επεκτείνει το εμπόριο της με την Τουρκία και την Κίνα.

Αντίθετα, σύμφωνα με το IfW, σχεδόν κανένα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν «δένει» στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο είναι κρίσιμο για τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Δύση επέβαλε κυρώσεις που, έκτοτε, έχουν γίνει πολλές φορές αυστηρότερες.

Παρά τις παραδόσεις από την Κίνα και την Τουρκία, ο επικεφαλής του IfW, Βίνσεντ Στάμερ, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και άλλους δυτικούς εταίρους έχουν σαφώς το δικό τους αποτέλεσμα και «δεν αντισταθμίζονται από το εμπόριο με την Κίνα ή την Τουρκία».

Συμπληρώνει, δε, ο Στάμερ ότι «το εμπόριο της Ρωσίας στο σύνολό του είναι περίπου κατά ένα τέταρτο κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ενώ επίσημα στοιχεία για το εμπόριο δεν έχουν αναφερθεί από το καλοκαίρι».

Είναι λοιπόν προφανές ότι η Ρωσία αιμορραγεί εμπορικά, στην παρούσα συγκυρία. Ο Ερντογάν έχει κάνει την επιλογή του. Συναλλάσσεται περιορισμένα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλλιεργεί τις σχέσεις του με τον Β. Πούτιν. Οι σχέσεις τους δηλαδή εμβαθύνουν και διευρύνονται σε ενεργειακό, πυρηνικό και – από ό,τι διαπιστώνεται – σε εμπορικό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο