Κόσμος

Euronews: Η Ουγγαρία μπλοκάρει 18 δισ. ευρώ της ΕΕ προς την Ουκρανία

Euronews: Η Ουγγαρία μπλοκάρει 18 δισ. ευρώ της ΕΕ προς την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: eurointegration

Το ουγγρικό βέτο προκάλεσε ένα φαινόμενο ντόμινο και ώθησε τους υπουργούς να καθυστερήσουν άλλες τρεις βασικές ψηφοφορίες

Η Ουγγαρία εμπόδισε την έγκριση ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο οι αρχές του Κιέβου χρειάζονται επειγόντως για να καλύψουν το αυξανόμενο κρατικό έλλειμμα τους και να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας.

Η βοήθεια έχει σχεδιαστεί να εκταμιευθεί κατά τη διάρκεια του 2023, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.

«Η Ουγγαρία δεν είναι υπέρ της τροποποίησης του δημοσιονομικού κανονισμού», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Μιχάλι Βάργκα κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Οικονομικών την Τρίτη.

Το ουγγρικό βέτο προκάλεσε ένα φαινόμενο ντόμινο και ώθησε τους υπουργούς να καθυστερήσουν άλλες τρεις βασικές ψηφοφορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας για μια διεθνώς υποστηριζόμενη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας.

«Η Ουκρανία είναι μια χώρα σε πόλεμο, χρειάζεται απεγνωσμένα τη στήριξή μας και απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα κράτος μέλος να καθυστερήσει και να εκτροχιάσει αυτή την οικονομική στήριξη της ΕΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Πρέπει να το παραδώσουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και θα το κάνουμε».

Η Ουγγαρία βρίσκεται στα πρόθυρα να παγώσει τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το μερίδιο που της έχει διατεθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αφού δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που προορίζονται να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, τη διαφθορά, τις παρατυπίες στις δημόσιες συμβάσεις και τις συγκρούσεις συμφερόντων από κυβερνητικούς αξιωματούχους .

Η άνευ προηγουμένου δέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ προτάθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο ενός νέου μηχανισμού όρων, που έχει σχεδιαστεί για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του μπλοκ.

Στη συνέχεια, η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβιβάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι έχουν τον τελευταίο λόγο. Αλλά η απόφαση προστέθηκε στην κορυφή μιας μεγάλης λίστας υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα πολλά αρχεία να συνδέονται πολιτικά.

Η πολυάσχολη ατζέντα της Τρίτης περιελάμβανε ψηφοφορίες για:

  • Μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση του ΟΟΣΑ για τη θέσπιση ελάχιστου φόρου 15% στις πολυεθνικές εταιρείες.
  • Ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2023.
  • Το πάγωμα των 7,5 δισ. ευρώ των κονδυλίων συνοχής της ΕΕ που προορίζονται για την Ουγγαρία.
  • Έγκριση του ταμείου ανάκαμψης του COVID-19 της Ουγγαρίας, ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Η φορολογική συμφωνία βρίσκεται υπό συζήτηση από τα μέσα του 2021, καθώς πρέπει να μεταφερθεί στο δίκαιο της ΕΕ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε στη συμφωνία όταν τέθηκε σε ψηφοφορία τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα έβλαπτε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.

Πιο πρόσφατα, η Ουγγαρία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σχετικά με το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης νέου κοινού χρέους της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να εγκρίνουν το κονδύλιο του 2023 το συντομότερο δυνατό μετά από μια πολυδιαφημισμένη αποτυχία αποδέσμευσης του συνόλου των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν υποσχεθεί στο Κίεβο νωρίτερα φέτος.

Καθώς αυτοί οι δύο φάκελοι –η φορολογική συμφωνία και η οικονομική βοήθεια– απαιτούν ομοφωνία, η Ουγγαρία μπόρεσε να αξιοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να ασκήσει πίεση στις δύο άλλες αποφάσεις που αφορούν στα δημόσια ταμεία της – τα 7,5 δισ. ευρώ σε ταμεία συνοχής και 5,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις ανάκαμψης – οι οποίες χρειάζονται μόνο ειδική πλειοψηφία.

Το κρίσιμο είναι ότι το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους, διαφορετικά η Ουγγαρία θα έχανε το 70% των προκατανεμημένων μετρητών.

Αναζητώντας «εναλλακτικές λύσεις»

Τελικά, οι τέσσερις ψήφοι αλληλοσυνδέθηκαν, παρά τη διακριτή τους φύση.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι βλέπω όλα αυτά τα θέματα ως ένα πακέτο», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Ζμπίνεκ Στάνιουρα το πρωί της Τρίτης, πριν μεταβεί στην υπουργική συνάντηση.

Η Τσεχική Δημοκρατία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και είναι επιφορτισμένη με τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης και την καθοδήγηση της πολιτικής συζήτησης.

Το ερώτημα εάν οι υπουργοί θα ψηφίσουν για τα τέσσερα θέματα ήταν το επίκεντρο των εικασιών στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες, με διπλωμάτες να λένε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη διάθεση μέσα στην αίθουσα.

Μετά από ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια του πρωινού το πρωί της Τρίτης, κατά την οποία έγινε σαφής η αντιπολίτευση της Ουγγαρίας, οι υπουργοί αποφάσισαν να αναβάλουν τις βασικές ψηφοφορίες.

Η καθυστέρηση της βοήθειας για την Ουκρανία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την ΕΕ, καθώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα έχει βυθιστεί στο σκοτάδι μετά από ένα βάναυσο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων.

Οι Stanjura και Dombrovskis πρότειναν μάλιστα ότι το οικονομικό πακέτο θα μπορούσε να απελευθερωθεί μέσω ενισχυμένης συνεργασίας, ένα σύστημα που δημιουργεί μια ξεχωριστή λεωφόρο με μια μειωμένη ομάδα κρατών μελών.

“Δεν θα αποθαρρυνθούμε. Η φιλοδοξία μας παραμένει να ξεκινήσουμε την εκταμίευση της βοήθειάς μας στην Ουκρανία στις αρχές Ιανουαρίου”, είπε ο Σταντζούρα, ζητώντας από την ομάδα του Συμβουλίου να εξετάσει “εναλλακτικές” λύσεις που μπορούν να παρακάμψουν την απαίτηση της ομοφωνίας.

«Θα αναζητήσουμε μια λύση που θα υποστηρίζεται από 26 κράτη μέλη».

Αντιδρώντας στην είδηση, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι δεν υπάρχει «κανένα βέτο, κανένας εκβιασμός» και ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στην παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία «σε διμερή βάση».

“Το κοινό χρέος της ΕΕ δεν είναι η λύση. Εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον δρόμο προς μια κοινότητα χρέους, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πίσω”, ανέφερε ο Όρμπαν στον λογαριασμό του στο Twitter .

“Οραματιζόμαστε ένα διαφορετικό μέλλον για την Ευρώπη. Ένα που βασίζεται σε ισχυρά κράτη μέλη, αντί για τεράστιους σωρούς κοινού χρέους”.

Δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσαν να ψηφιστούν οι τέσσερις φάκελοι, καθώς δεν έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ πριν από το τέλος του έτους.

Η Τσεχική Δημοκρατία, ωστόσο, θα μπορούσε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για να προχωρήσει με τα αδιέξοδα αρχεία.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νέα αξιολόγηση των ταμείων συνοχής της Ουγγαρίας προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η Βουδαπέστη. Η νέα ανάλυση θα μπορούσε να υποβαθμίσει το πρόστιμο των 7,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments