Εφιαλτικά τα Χριστούγεννα στην Ανατολική Ευρώπη: 34% πιο ακριβά κοστίζουν τα κρέατα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Μέχρι και τα κέρματα μετράνε οι καταναλωτές στην Ανατολική Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων ώστε να μπορέσουν να γεμίσουν το εορταστικό τραπέζι τη στιγμή που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη.
Οι τιμές των τροφίμων στην Ουγγαρία ήταν εντυπωσιακά υψηλότερες κατά 45,2% τον Οκτώβριο από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, με 10 χώρες στα ανατολικά της ΕΕ να αντιμετωπίζουν ανατιμήσεις στα τρόφιμα που ξεπερνούν το 20%. Το κόστος για τρόφιμα ήταν 33,3% υψηλότερο στη Λιθουανία και 30% στη Λετονία σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021.
Το 2023 θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να αγοράσουμε ζωοτροφές, θα δούμε σε ποια τιμή μπορούμε να αναπληρώσουμε το ποσό που λείπει», υπογράμμισε ο κτηνοτρόφος Lajos Kander στο Reuters, προσθέτοντας ότι το ρεύμα έχει επίσης αυξηθεί.
Τα τρόφιμα είναι πλέον ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού στην Ουγγαρία, ενώ στην Τσεχία αν και ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 15,1% τον Οκτώβριο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν. Στην Πολωνία, ενώ ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 17,4% η αυξήσεις των τιμών για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά ξεπέρασαν το 22,3% τον Νοέμβριο.
Στη Λιθουανία, που η οικονομία της είναι εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις από τις διεθνείς αγορές, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Γκεντιμίνας Σίμκους να εμφανίζεται αισιόδοξος τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν.
🆕📈 #Food #inflation continued to rise in the OECD in October, to 16.1%, from 15.3% in September, reaching its highest rate since May 1974, with rises in 33 of 38 #OECD countries.
🔎👉 https://t.co/KsvfJhXstv pic.twitter.com/C0o8WP94xU
— OECD ➡️ Better Policies for Better Lives (@OECD) December 7, 2022
Παράλληλα, οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων έχουν αρχίσει να περιορίζουν την κατανάλωση, με τις πωλήσεις στην Ουγγαρία να είναι μειωμένες κατά 5,6% ενώ το κόστος για το κρέας και τα ψάρια εκτινάχθηκε κατά 34% και 80% για το ψωμί. Εν τω μεταξύ, οι Τσέχοι καταναλωτές είδαν τη ζάχαρη να εκτοξεύεται κατά 105%, ενώ το αλεύρι κοστίζει 45,4% περισσότερο από ό,τι στην Πολωνία.
«Αυτά θα είναι φτωχότερα Χριστούγεννα, καθώς οι συντάξεις μας είναι μικρές και πρέπει να πληρώνουμε για τα κοινόχρηστα και τα φάρμακά μας», επεσήμανε σε μία αγορά της Βουδαπέστης, η 75χρονη Εύα Ρατζ, συμπληρώνοντας ότι η ίδια και ο σύζυγός της ζουν με συντάξεις συνολικού ύψους 507,74 ευρώ το μήνα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας