Διεθνή

Βουλγαρία: Για πρώτη φορά αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Βουλγαρία: Για πρώτη φορά αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Ήταν μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έστειλε βοήθεια, αφότου το φιλικό προς τη Ρωσία Σοσιαλιστικό κόμμα, εταίρος συνασπισμού στην προηγούμενη κυβέρνηση, μπλόκαρε την πρόταση τον Μάιο

Η Βουλγαρία θα στείλει την πρώτη στρατιωτική βοήθεια της στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή έναν κατάλογο όπλων που καταρτίστηκε από την προσωρινή κυβέρνηση.

Ήταν μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έστειλε βοήθεια, αφότου το φιλικό προς τη Ρωσία Σοσιαλιστικό κόμμα, εταίρος συνασπισμού στην προηγούμενη κυβέρνηση, μπλόκαρε την πρόταση τον Μάιο.

Ο κατάλογος των όπλων είναι απόρρητος, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Σόφια θα στείλει κυρίως ελαφρύ οπλισμό και πυρομαχικά.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει την πολυτέλεια να στείλει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα της ή μαχητικά αεροσκάφη MIG-19 και SU-25, τα οποία θέλει το Κίεβο.

“Η προσέγγισή μου ήταν συντηρητική, γιατί πρέπει να διασφαλίσω τις αμυντικές δυνατότητες της Βουλγαρίας. Η βοήθεια είναι πλήρως σύμφωνη με τις προτεραιότητες της Ουκρανίας, αλλά δεν στέλνουμε συστήματα S-300, ούτε αεροσκάφη MIG-29 ή SU-25”, δήλωσε ο Στογιάνοφ στο Nova TV την Παρασκευή.

Ενώ η Βουλγαρία δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία, οι κατασκευαστές όπλων της έχουν δει μια άνοδο στις εξαγωγές, σύμφωνα με έκθεση της Βουλγαρικής Βιομηχανικής Ένωσης τον Νοέμβριο.

Τον Αύγουστο, το υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε συμφωνίες εξαγωγής όπλων αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου λέβα (540,22 εκατομμύρια δολάρια), τα περισσότερα από τα οποία προορίζονταν για την Πολωνία – έναν από τους βασικούς κόμβους για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Συνολικά 148 βουλευτές από το κοινοβούλιο των 240 εδρών ψήφισαν υπέρ της αποστολής της βοήθειας την Παρασκευή, με τους Σοσιαλιστές και το φιλορωσικό κόμμα Αναγέννηση να καταψηφίζουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments