Διεθνή

FAZ: Η Κίνα λειτουργεί δύο «υπερπόντια αστυνομικά τμήματα» στη Γερμανία

FAZ: Η Κίνα λειτουργεί δύο «υπερπόντια αστυνομικά τμήματα» στη Γερμανία
Προς το παρόν θεωρείται ότι αυτά είναι «μάλλον προσωπικά και οργανωμένα σε κινητή βάση, δεν έχουν δημιουργηθεί μόνιμα γραφεία», ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Οι αρχές ασφαλείας υποθέτουν ότι υπάρχουν δύο “υπερπόντια αστυνομικά τμήματα” στη Γερμανία, τα οποία χρησιμεύουν κυρίως για τη διερεύνηση και την επιρροή της κινεζικής διασποράς. «Απ’ όσο γνωρίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπάρχουν δύο λεγόμενα «υπερπόντια αστυνομικά τμήματα» στη Γερμανία», δήλωσε η κυβέρνηση σε απάντηση γραπτής ερώτησης της μη εγγεγραμμένης βουλευτού Joana Cotar, η οποία ήταν διαθέσιμη στο γερμανικό πρακτορείο.

Προς το παρόν θεωρείται ότι αυτά είναι «μάλλον προσωπικά και οργανωμένα σε κινητή βάση, δεν έχουν δημιουργηθεί μόνιμα γραφεία», ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, πέντε «διαχειριστές περιοχής» πρόσφεραν σε Κινέζους και Γερμανούς με κινεζικές ρίζες, νομικές συμβουλές και υποστήριξη με πιστοποιήσεις και εφαρμογές. Το υπόβαθρο αυτής της βοήθειας, που έγινε κυρίως μέσω συνομιλιών, υποτίθεται ότι είναι η απόκτηση γνώσεων και η διάδοση ιδεολογικών κατευθυντήριων γραμμών. Σύμφωνα με αυτό, τόσο οι Κινέζοι, όσο και οι Γερμανοί πολίτες συγκαταλέγονται στους «διαχειριστές της περιοχής», ένας από τους οποίους λέγεται ότι εδρεύει στο Βερολίνο. 

Το Foreign Office γράφει σημείωμα διαμαρτυρίας

Τα «υπερπόντια αστυνομικά τμήματα» θα «υποστηρίζονται από ιδιώτες από την κινεζική διασπορά που προέρχονται από κλασικές περιοχές μετανάστευσης», έγραψε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην απάντησή της. Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν εκτελεστικές εξουσίες στο γερμανικό έδαφος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι «σε αντάλλαγμα με την κινεζική πρεσβεία για αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να έχει συντάξει σημείωμα διαμαρτυρίας. Οι δομές θα έπρεπε να «διαλυθούν αμέσως», είπε ο Cotar.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε κατόπιν αιτήματος: «Οι ομοσπονδιακές αρχές ασφαλείας παρακολουθούν την ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων εδώ και αρκετό καιρό στο πλαίσιο των νομικών τους αρμοδιοτήτων και ερευνούν σθεναρά όλες τις ενδείξεις».

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Safeguard Defenders» με έδρα τη Μαδρίτη επέστησε την προσοχή στις εγκαταστάσεις που λέγεται ότι υπάρχουν σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με τον λογαριασμό της, εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, τη δίωξη των επικριτών της κινεζικής ηγεσίας. Το Πεκίνο το αρνείται και κάνει λόγο για καθαρά γραφεία εξυπηρέτησης που θα εκδίδουν για παράδειγμα, νέες άδειες οδήγησης για Κινέζους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments