Κόσμος

LNG: Η Ευρώπη θα χρειαστεί «τεράστιες ποσότητες» το 2023

Για να προσελκύσει ποσότητες LNG, το οποίο θα προοριζόταν για άλλες περιοχές, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνουν αυξημένες, επεσήμανε ο γαλλικός Όμιλος με έδρα τη Σιγκαπούρη, στα ετήσια αποτελέσματά του

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει «τεράστιες ποσότητες» υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2023, προκειμένου να αντισταθμίσει τις περιορισμένες ρωσικές ροές, σύμφωνα με τον «γίγαντα» εμπορευμάτων Trafigura Group.

Για να προσελκύσει ποσότητες LNG, το οποίο θα προοριζόταν για άλλες περιοχές, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνουν αυξημένες, επεσήμανε ο γαλλικός Όμιλος με έδρα τη Σιγκαπούρη, στα ετήσια αποτελέσματά του. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ασφάλεια του εφοδιασμού θα παραμείνει ζήτημα και μετά τον επόμενο χειμώνα.

«Αναμένουμε ότι οι αγορές φυσικού αερίου και LNG θα παραμείνουν ασταθείς», ανέφερε η Trafigura, προσθέτοντας πως «ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει το μπλακ άουτ αυτό το χειμώνα, αντλώντας από τα αποθέματα και μειώνοντας τη ζήτηση, θα χρειαστεί να εισάγει τεράστιες ποσότητες LNG το 2023, δεδομένης της μαζικής μείωσης των ροών από τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνεται, ο όμιλος Trafigura σημείωσε κέρδη 7 δισ. δολαρίων το τελευταίο οικονομικό έτος, περισσότερα από τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια μαζί, επωφελήθηκε από τις άγριες διακυμάνσεις των τιμών και τις ευκαιρίες αρμπιτράζ λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη

Τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν τους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η Trafigura, ενώ τα έσοδα εκτινάχθηκαν στα 318,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του Ομίλου, Christophe Salmon, η επιχείρηση είχε «μια εξαιρετικά ισχυρή χρονιά».

Παράλληλα, η Trafigura κατέβαλε μερίσματα ύψους 1,7 δισ. δολαρίων, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξαγορά προνομιούχων μετοχών μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι της Trafigura κατέχουν μερίδιο της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά το LNG, η Trafigura διακίνησε 13 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το 2022, από 14 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα. Ο όγκος του φυσικού αερίου παρέμεινε ελάχιστα μεταβαλλόμενος στους 23,7 εκατομμύρια τόνους. Εκτός από την παράδοση του φυσικού αερίου, ο εμπορικός οίκος τοποθέτησε επίσης το καύσιμο σε μισθωμένες αποθήκες ενόψει του χειμώνα.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, βοηθώντας τους Ευρωπαίους να θερμάνουν τα σπίτια τους μετά τον περιορισμό της παροχής αερίου από τη Ρωσία, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο