Διεθνή

Reuters: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία

Reuters: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών θα αποτρέψει τους Αμερικανούς από το να συναλλάσσονται με αυτούς που έχουν οριστεί και θα παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο εξέχων Τούρκος επιχειρηματίας Σίτκι Αγιάν (Sitki Ayan) και το δίκτυο των εταιρειών του θα υπόκεινται σε κυρώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν, από σήμερα, Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Sitki Ayan ότι διευκολύνει τις πωλήσεις πετρελαίου και το ξέπλυμα χρήματος για το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Μια δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών που είδε το Reuters και θα δημοσιοποιηθεί αργότερα την Πέμπτη λέει ότι οι εταιρείες του Ayan βοήθησαν την ιρανική Quds Force, ένα σκέλος του IRGC, ενός από του πέντε στρατιωτικούς βραχίονες του Ιράν, συνήψε διεθνείς συμβάσεις πώλησης για το ιρανικό πετρέλαιο, κανόνισε αποστολές, βοήθησε στο ξέπλυμα χρημάτων και κάλυψε από όπου ήρθε το λάδι.

Σύμφωνα με τη δήλωση, «ο Ayan έχει συνάψει επιχειρηματικές συμβάσεις για την πώληση ιρανικού πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε αγοραστές» στην Κίνα, την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είπε επίσης ότι έδωσε τα χρήματα πίσω στη δύναμη Quds.

Μαζί με τουλάχιστον δύο δωδεκάδες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου Εταιρειών του ASB, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου με την έδρα της στο Γιβραλτάρ, ο γιος του Ayan Bahaddin Ayan, ο συνεργάτης του Kasim Oztas και ένα άλλο άτομο θα οριστούν επίσης.

Η κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών θα αποτρέψει τους Αμερικανούς από το να συναλλάσσονται με αυτούς που έχουν οριστεί και θα παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυρώσεις θα μπορούσαν επίσης να επιβληθούν σε όσους συμμετέχουν σε συγκεκριμένες συναλλαγές.

Η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Τα μέτρα που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι τεταμένες λόγω ποικίλων θεμάτων, όπως οι διαφωνίες σχετικά με την πολιτική στη Συρία και η αγορά από την Άγκυρα ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.

Αφού η Άγκυρα είπε ότι ετοίμαζε μια πιθανή χερσαία εισβολή κατά της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες αλλά αποτελούν την πλειοψηφία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε πρόσφατα την Τουρκία να απόσχει από τη διεξαγωγή στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Καθώς οι προσπάθειες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με την Τεχεράνη έχουν σταματήσει, η Ουάσιγκτον αναζήτησε τρόπους για να αυξήσει την πίεση και διατηρεί εκτεταμένες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Αφού ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία το 2018, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να διαπραγματευτεί την επιστροφή του Ιράν.

Σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων, η συμφωνία του 2015 περιόρισε τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν για να δυσκολέψει την Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν αρνείται ότι έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments