Σολτς: Αποφασισμένος για βαθιές τομές στην άμυνα
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/bloomberg
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ελπίζει να αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, είπε σε συνέντευξή του στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke Mediengruppe και στη γαλλική εφημερίδα Ouest – France και κυκλοφόρησε την Πέμπτη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος υποστηρίζει ότι «αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τους κατασκευαστές των διαφόρων συστημάτων για να προετοιμαστεί να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις».
Η Γερμανία, καθώς και περισσότεροι από δώδεκα εταίροι του ΝΑΤΟ, στοχεύουν να αποκτήσουν από κοινού συστήματα αεράμυνας που θα προστατεύουν τα συμμαχικά εδάφη από πυραύλους.
Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι το ισραηλινό σύστημα Arrow 3, το αμερικανικό σύστημα Patriot και οι γερμανικές μονάδες IRIS – Τα, όπως αναφέρεται στο γαλλικό έντυπο Ouest – France.
Επιπλέον, ο Σολτς επαναλαμβάνει τον στόχο του να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας για την επίτευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αναπτύσσοντας μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, που ονομάζεται «European Skyshield» , σε συντονισμό με άλλα κράτη μέλη της συμμαχίας.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, το «European Skyshield» θα πρέπει να ενσωματώσει τρία αμυντικά συστήματα έναντι αεροπορικών επιθέσεων μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας. Το πρώτο από αυτά θα είναι το γερμανικό σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector– Controlled).
Ο Σολτς βλέπει τα ποσοστά της πολιτικής δημοφιλίας του να πέφτουν, αλλά, όπως επισημαίνεται, παραμένει ο επίμονος πρώην δήμαρχος του Αμβούργου, ο οποίος, επιπλέον, χαίρει ακόμη τη εμπιστοσύνης των άλλων δύο εταίρων της κυβέρνησης, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. Είναι αποφασισμένος να παλέψει με όλες τις δυνάμεις του, προκειμένου να αντιστρέψει και τις τάσεις της γερμανικής κοινής γνώμης, αλλά και το δυσμενές περιβάλλον, που προκάλεσε στη Γερμανία η ρωσική επιθετικότητα – ενεργειακά, οικονομικά, αμυντικά.
Το σχόλιο σας