Κόσμος

Η Κίνα επεκτείνεται, οι Σαουδάραβες χειραφετούνται

Η Κίνα επεκτείνεται, οι Σαουδάραβες χειραφετούνται

Πηγή Φωτογραφίας: Damir Sagolj | Συντελεστές: REUTERS

Το πρόσφατο ταξίδι και οι συμφωνίες του προέδρου της Κίνας στη Σαουδική Αραβία αποτελούν μια σημαντική επιτυχία και για τις δύο πλευρές.

Το πρόσφατο ταξίδι και οι συμφωνίες του προέδρου της Κίνας στη Σαουδική Αραβία αποτελούν μια σημαντική επιτυχία και για τις δύο πλευρές. Η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου βλέπει τη σφαίρα επιρροής της να διευρύνεται στον Περσικό Κόλπο και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να χειραφετείται από τον αμερικανικό παράγοντα.

Συγκεκριμένα, αυτό που πλέον έχει καταγραφεί είναι η σύναψη μια συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην Κίνα και την Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της εθνικής ασφάλειας.

Με βάση όσα δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγνγκ, «η Κίνα θεωρεί την ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Σαουδική Αραβία ως προτεραιότητα στις συνολικές εξωτερικές της σχέσεις, ιδίως στη διπλωματία της στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία για την επίτευξη της εθνικής αναζωογόνησης του καθενός, την ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, την εμβάθυνση της πρακτικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, την αύξηση της επικοινωνίας και του συντονισμού σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις και την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης προόδου στη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας – Σαουδικής Αραβίας».

Είναι σαφές ότι το Κινεζικό ΚΚ προσπαθεί να επεκταθεί προς τον υπόλοιπο κόσμο, επιχειρώντας να διαδώσει προοπτικά το υπόδειγμα της ιδιαίτερης οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης. Αυτός ο καπιταλισμός, με σχεδόν μηδενικό δείκτη δημοκρατίας και με αυστηρή μονοπώληση της πολιτικής εξουσίας από ένα μόνο κόμμα, επιδιώκει να επεκταθεί, αλλά συναντά τα μάλλον υψηλά τείχη του δυτικού κόσμου.

Έτσι, οι Κινέζοι προωθούν τα ανελεύθερα μοντέλα τους προς περιφερειακές, αλλά κρίσιμες δυνάμεις. Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, με τους 35 εκατομμύρια κατοίκους και τη γεωπολιτική έξοδο στον Περσικό Κόλπο, το Ιράκ και την Υεμένη, η οποία αποτελεί τον «ενδόμυχο πόθο» των Κινέζων κομμουνιστών, είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση περιφερειακής δύναμης με ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον.

Η σύναψη των συμφωνιών με την Κίνα δεν σημαίνει, ωστόσο, απεξάρτηση και απογαλακτισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις. Η Σαουδική Αραβία θέλει να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος από τις ανατροπές, που απορρέουν από την κρίση στο Ιράν, την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και την αναβίωση αντίπαλων μπλοκ.

Οι συμφωνίες win – win επιτεύχθηκαν ανάμεσα στην Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, χάρη όμως και στην μάλλον επιπόλαιη στάση που επέδειξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θεώρησαν τους Σαουδάραβες ως «απόλυτα δεδομένους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments