Κόσμος

ΟΗΕ: Η Λευκορωσία θα επιτρέψει χωρίς όρους τη διέλευση σιτηρών από την Ουκρανία

Η Λευκορωσία έθετε ως όρο με τον οποίο διαφώνησε η Ουκρανία να επιτρέπεται η μεταφορά και δικών της εμπορευμάτων από τα λιμάνια

Η Λευκορωσία είπε στα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει, χωρίς προϋποθέσεις, τη διέλευση σιτηρών από την Ουκρανία μέσω του εδάφους της για εξαγωγή από λιθουανικά λιμάνια, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Η Λευκορωσία, η οποία χρησιμοποιείται από τη σύμμαχό της Ρωσία ως σταθμός για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα άφηνε τα ουκρανικά σιτηρά να περάσουν μέσω της χώρας στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, εάν η Λευκορωσία επιτρεπόταν να μεταφέρει τα εμπορεύματά της από τα λιμάνια. Η Ουκρανία δεν συμφώνησε με την πρόταση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Γιούρι Αμπράζεβιτς συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή για να του πει ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη διέλευση των σιτηρών της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ.

Ο Αμπράζεβιτς “επανέλαβε επίσης τα αιτήματα της κυβέρνησής του να μπορέσει να εξάγει τα δικά της προϊόντα λιπασμάτων, τα οποία επί του παρόντος υπόκεινται σε κυρώσεις”, δήλωσε ο Ντουζάρικ σε δήλωση μετά τη συνάντηση.

Η Λευκορωσία, ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός ποτάσας, έχει πληγεί από σκληρές δυτικές κυρώσεις το 2021-2022, οι οποίες διέκοψαν τις εξαγωγές λιπάσματος μέσω των λιμανιών της Βαλτικής Θάλασσας.

Τον Ιούλιο, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν σε μια συμφωνία με τη Ρωσία και την Ουκρανία για την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα της Ουκρανίας -που είχαν σταματήσει από την έναρξη του πολέμου- και για να διευκολύνουν τις αποστολές τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να εργάζονται για την επανέναρξη των εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας, ενός βασικού συστατικού λιπάσματος, μέσω αγωγού σε λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία.

Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ωθώντας περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «οξεία πείνα» και πυροδοτώντας την ανάγκη για τη συμφωνία εξαγωγών του Ιουλίου, η οποία ανανεώθηκε για άλλες 120 ημέρες τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο