Zeit: Εύα Καϊλή – Συνελήφθη η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Πηγή Φωτογραφίας: zeit
Σε σχέση με έρευνες για διαφθορά, η βελγική αστυνομία στις Βρυξέλλες συνέλαβε πέντε άτομα γύρω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο . Ένας από τους υπόπτους φέρεται να είναι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων dpa και AFP.
Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε τις συλλήψεις. Σε συνολικά 16 έρευνες στις Βρυξέλλες, κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ μετρητά και κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για ύποπτη εγκληματική οργάνωση, απόπειρα επιρροής από κράτος του Κόλπου και καταγγελίες για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχουν υποψίες ότι ένα κράτος του Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ύποπτη για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για το Κατάρ . Σημαντικά χρηματικά ποσά ή δώρα σε είδος λέγεται ότι διανεμήθηκαν σε πρόσωπα της Βουλής που κατείχαν πολιτική ή στρατηγική θέση.
Η Καϊλή, η οποία έχει συλληφθεί, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου για το τρέχον Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, περιέγραψε το αθλητικό γεγονός ως απόδειξη «ότι η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιφέρει ιστορικές αλλαγές σε μια χώρα της οποίας οι μεταρρυθμίσεις έχουν εμπνεύσει τον αραβικό κόσμο». Το Κατάρ είναι πρωτοπόρος όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Καϊλή, αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Samikh al-Marri.
Η 44χρονη είναι ευρωβουλευτής από το 2014 και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου από το 2022. Από το 2004 έως το 2007 ήταν δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων, αργότερα σύμβουλος δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα. Ώρες πριν τη σύλληψή της, η Καϊλή είχε ήδη διαγραφεί από το κόμμα της, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) . Επίσης ανεστάλη άμεσα η ιδιότητά της και από τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τη γαλλόφωνη βελγική καθημερινή εφημερίδα Le Soir και τη φλαμανδόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα Knack , ένας από τους άλλους υπόπτους είναι ο πρώην ευρωβουλευτής και Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Pier Antonio Panzeri. Κάθισε στο κοινοβούλιο από το 2004 έως το 2019 και σήμερα ηγείται της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Fight Impunity, η οποία αντιτίθεται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τις Le Soir και Knack , οι ανακριτές συνέλαβαν επίσης ένα μέλος του κοινοβουλίου και τον πρόεδρο μιας άλλης ΜΚΟ – καθώς και τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), τον Ιταλό Λούκα Βισεντίνι. Η ITUC ανέφερε στον ιστότοπό της ότι η οργάνωση «είχε γνώση των πληροφοριών που διαδόθηκαν στον Τύπο» αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει «αυτή τη στιγμή».
Ο Βισεντίνι μίλησε για την κατάσταση των εργαζομένων στο Κατάρ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο ειδήσεων AFP νωρίτερα αυτή την εβδομάδα . Στη συνομιλία, ζήτησε ειδικότερα «να συνεχιστεί η πίεση στις αρχές και τους εργοδότες» προκειμένου να επιτευχθούν καλύτεροι μισθοί και μεγαλύτερη κινητικότητα στην εργασία.
Φόβοι για απώλεια εμπιστοσύνης
Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε κατόπιν αιτήματος ότι δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο εξέφρασε την πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Αντίστοιχη δήλωση έκανε και η Σοσιαλδημοκρατική Ομάδα στη Βουλή. Η παράταξη έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Ταυτόχρονα, οι εργασίες στο Κοινοβούλιο για όλα τα θέματα που επηρεάζουν τα κράτη του Κόλπου και οι ψηφοφορίες στην Ολομέλεια για αυτά θα πρέπει να ανασταλούν.
Ο συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας του κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Daniel Freund, σοκαρίστηκε από την έρευνα. «Οι ισχυρισμοί πρέπει να διευκρινιστούν πλήρως», είπε ο πολιτικός των Πρασίνων. Τα χρήματα δεν πρέπει να παίζουν ρόλο στις αποφάσεις στο μεγαλύτερο κοινοβούλιο της Ευρώπης. Υπάρχει τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης.
Το Κατάρ δέχεται κριτική για κακές συνθήκες εργασίας
Πολλές ΜΚΟ είχαν αποκαλύψει ότι η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων από την Ασία και την Αφρική. Σε απάντηση, η ηγεσία του Κατάρ θέσπισε μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο. Αν και τα συνδικάτα χαιρέτησαν τις αλλαγές, ζήτησαν αυστηρότερη επιβολή των νέων κανόνων.
Στη Γαλλία, επίσης, το δικαστικό σώμα ερευνά ύποπτη διαφθορά σε σχέση με το Κατάρ εδώ και τρία χρόνια. Ένα κοινό γεύμα Γάλλων και Εκπροσώπων του Κατάρ στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι στα τέλη του 2010 λέγεται ότι ευνόησε την ανάθεση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ λίγο αργότερα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας