Ευρωπαϊκό μοντέλο στις χρεώσεις τους υιοθετούν οι τράπεζες με ειδικά πακέτα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ευρωπαϊκό μοντέλο στις χρεώσεις τους υιοθετούν οι τράπεζες με ειδικά πακέτα, που περιλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό δωρεάν συναλλαγών κάθε μήνα μέσω Internet, mobile banking ή ΑΤΜ, με παράλληλη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού.
Τα πακέτα συναλλαγών προωθούνται ως εναλλακτική λύση στο αυξημένο κόστος που συνεπάγεται για τον πελάτη ο κατακερματισμός των χρεώσεων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και συμφέρουν όσους πληρώνουν ή μεταφέρουν συστηματικά κάθε μήνα χρήματα μέσω ηλεκτρονικών καναλιών. Κοστίζουν από 2 έως και 10 ευρώ τον μήνα και συνοδεύονται με προνόμια για τους καταθέτες ανάλογα με το πακέτο και την τράπεζα που θα επιλέξουν.
Οι χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής το τελευταίο διάστημα με έμφαση τη μεταφορά χρημάτων από τη μία τράπεζα σε άλλη μέσω μεταφοράς πίστωσης (instant payments), δηλαδή με άμεση χρέωση του λογαριασμού. Το μέσο κόστος στη χώρα μας διαμορφώνεται σήμερα κοντά στα 3 ευρώ, εάν η συναλλαγή δεν γίνεται άμεσα και 4-5 ευρώ αν η συναλλαγή εκτελεστεί άμεσα.
Τα πακέτα σηματοδοτούν τη στροφή των ελληνικών τραπεζών σε ένα τραπεζικό μοντέλο που βασίζεται στη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε μήνα, προκειμένου ο πελάτης να έχει πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες και συναλλαγές. Πρόκειται για ένα μοντέλο που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες χρεώνουν με διαχειριστικό κόστος την τήρηση του λογαριασμού κάθε πελάτη. Με τη χρέωση αυτή, που κυμαίνεται από 2,25 ευρώ και φθάνει έως και τα 13,9 ευρώ κάθε μήνα –με βάση τα τιμολόγια των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών–, οι καταθέτες τους εξασφαλίζουν σημαντικό ή απεριόριστο αριθμό συναλλαγών, δωρεάν μεταφορές χρημάτων κ.ά. Το μοντέλο αυτό αρχίζει να υιοθετείται σταδιακά και στη χώρα μας σε μια προσπάθεια προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα και ενίσχυσης των τραπεζικών εσόδων από προμήθειες, αλλά και σε μια προσπάθεια διάδοσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πακέτα συναλλαγών έχουν ήδη δημιουργήσει και προωθήσει στην αγορά η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την πρακτική αυτή εξετάζει να υιοθετήσει σταδιακά από τη νέα χρονιά και η Αlpha Bank. H αγορά του πακέτου και άρα η επιβάρυνση του καταθετικού λογαριασμού για τον πελάτη δεν είναι υποχρεωτική – όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως η μαζικότερη προώθησή τους στην αγορά από την αρχή του χρόνου θα αποτελέσει και ένα crash test για τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις των πελατών τους, με δεδομένο ότι επιχειρείται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία οι τραπεζικές χρεώσεις αποτελούν αντικείμενο κριτικής και παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης, που κάλεσε τις τράπεζες να επανεξετάσουν την τιμολογιακή τους πολιτική σε μια σειρά υπηρεσίες και συναλλαγές.
Η Eurobank προωθεί τρία πακέτα (Silver, Gold και Platinum) με κόστος 2,5 και 10 ευρώ τον μήνα αντίστοιχα, τα οποία δίνουν στον πελάτη τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει συγκεκριμένο αριθμό μεταφοράς χρημάτων, πάγιων εντολών, εμβάσματος ή χορήγησης πιστωτικής κάρτας χωρίς συνδρομή, εξοικονομώντας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας 7, 14 ή 44 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το πακέτο και την επιβάρυνση που θα είχε εάν πραγματοποιούσε την κάθε μια από αυτές τις συναλλαγές εκτός του πακέτου συναλλαγών. Τα πακέτα συνοδεύονται με ειδικές εκπτώσεις σε επιχειρήσεις λιανεμπορίου, εταιρείες παροχής ενέργειας, κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
Μεταξύ 2-5 ευρώ τον μήνα τιμολογείται το πακέτο συναλλαγών με την επωνυμία «Value» της Εθνικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα συγκεκριμένου αριθμού εμβασμάτων –1 ή 2– σε τράπεζα του εσωτερικού, δυνατότητα δωρεάν ενός εισερχόμενου εμβάσματος, 1 δωρεάν πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας