Nέα της αγοράς

Ποιοι ξένοι επενδυτές επιλέγουν να χτίσουν φωτοβολταϊκά και αιολικά στην Ελλάδα

Ποιοι ξένοι επενδυτές επιλέγουν να χτίσουν φωτοβολταϊκά και αιολικά στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εταιρείες κολοσσοί χτίζουν ισχυρά χαρτοφυλάκια αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων στη χώρα μας

Σε μία από τις πλέον ελκυστικές χώρες του πλανήτη για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) έχει αναδειχθεί η Ελλάδα. Το καταγράφουν οι μελέτες – προ μηνός ο διεθνής οίκος Ernst & Young την εμφάνισε στη 2η θέση στον γενικό δείκτη ελκυστικότητας «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων μεταξύ κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, αναλογικά με το ΑΕΠ. Το καταδεικνύουν όμως και οι διεθνείς επενδυτές που, την τελευταία διετία, συρρέουν στο …κατώφλι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για βεβαιώσεις παραγωγού.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, είναι το φιλόδοξο πλάνο απολιγνιτοποίησης και οι μεταρρυθμίσεις του καθεστώτος προώθησης των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό, που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας, σε ενεργειακό και πολιτικό επίπεδο, παράλληλα με την εξέλιξή της σε κεντρικό ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μάλιστα, η επικεφαλής Ελλάδας της Ligthsource BP (ο «πράσινος» βραχίονας της BP) κυρία Ναταλία Παρασκευοπούλου, μιλώντας πριν λίγο καιρό σε οικονομικό φόρουμ, συνόψισε τους λόγους που η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών που δραστηριοποιείται σε 18 χώρες αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα, ανοίγοντας γραφεία το 2020, εν μέσω πανδημίας. «Η χώρα έχει άπλετη ηλιοφάνεια και υπάρχει μια στιβαρή διαδικασία αδειοδότησης. Γνωρίζουμε τα βήματα, ασχέτως εάν υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπάρχουν διαγωνισμοί για κατοχύρωση ταρίφας. Σίγουρα η απολιγνιτοποίηση έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο, όπως και το ότι η χώρα ανήκει στη ζώνη του ευρώ», τόνισε.

Σχετικά με τις αγκυλώσεις στην αδειοδότηση, τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ή τα κορεσμένα δίκτυα, όπως ανέφερε είναι «ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε». Τα λεγόμενά της βρίσκουν σύμφωνο και τον διευθυντή ανάπτυξης έργου στην Ελλάδα της Aquila Clean Energy ( ο κλάδος ΑΠΕ της γερμανικής Aquila Capital στην Ευρώπη) κ. Σταμάτη Βουρνέλη, ο οποίος μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» πρόσθεσε σε όλα αυτά και το σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Από το καλοκαίρι του 2020 έως σήμερα, η Ligthsource BP έχει 225 MW έργων στην Κοζάνη, με 14 φωτοβολταϊκά πάρκα εκ των οποίων τα οκτώ έχουν κλειδώσει «ταρίφα» σε διαγωνισμό ΑΠΕ της ΡΑΕ και τα υπόλοιπα θα συμμετάσχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με βραχυπρόθεσμα διμερή συμβόλαια (PPAs). Όσον αφορά στα έργα σύνδεσης των μονάδων, η βρετανική εταιρεία κατασκευάζει τον πρώτο ιδιωτικό υποσταθμό στην Ελλάδα, ισχύος 300 κιλοβόλτ. Ο στόχος της είναι να ξεπεράσει το 1 GW αναπτυγμένων έργων έως το 2025.

Aquila και Cero Development Hellas

Αντιστοίχως, η Aquila, η οποία επίσης εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2020, διαθέτει ένα pipeline έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευσης ενέργειας), συνολικής ισχύος περίπου 1,7 GW, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, τα οποία θα αποτελέσουν το «όχημα» για την είσοδό της στην αγορά των PPAs. Ξεκίνησε με την εξαγορά ενός αιολικού πάρκου σε λειτουργία με εγκατεστημένη ισχύ περίπου 82,5 MW στη Δεσφίνα και στις αρχές του 2021 εξαγόρασε άδειες για 17 φωτοβολταϊκά έργα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συνολικής ισχύος 1,3 GW, εκ των οποίων τα 900 MW έχουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Τελευταία εξαγόρασε μονάδα, στη φάση της ΑΕΠΟ, στο Μαρτίνο Φθιώτιδας, ισχύος 121 MW ενώ παράλληλα αναπτύσσει και πέντε έργα αποθήκευσης stand-alone, ισχύος περίπου 200 MW, με τα οποία θα λάβει μέρος στην πρώτη δημοπρασία για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης, η οποία πιθανώς θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023.

Αισθητή έχει κάνει την παρουσία της στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2022 και η Cero Development Hellas (εταιρεία του χαρτοφυλακίου της Macquarie που έχει αποκτήσει και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ), η οποία προ ημερών εξασφάλισε νέες βεβαιώσεις παραγωγού ενισχύοντας το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιό της σε 1,55 GW. Ειδικότερα, στις 5 Δεκεμβρίου πήρε την άδεια από τη ΡΑΕ για δύο φωτοβολταϊκές μονάδες σε Φωκίδα (ισχύος 280 MW) και Θεσσαλία (ισχύος 110 MW). Τα δύο έργα έρχονται να προστεθούν σε άλλα τέσσερα, ισχύος άνω του 1 GW, για τα οποία είχε λάβει βεβαιώσεις στα τέλη Ιουνίου και θα εγκατασταθούν στο Κάτω Νευροκόπι (269.23 MW και 153.85 MW), στο Δομοκό (369.99505 MW) και στο Λιτόχωρο (269.23 MW). Η κατασκευή των έργων _ για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη συναφθεί PPA’s με εγχώριες αλλά και ξένες εταιρείες _ αναμένεται να ξεκινήσει το 2023 και εκτιμάται ότι θα ηλεκτριστούν το 2025 και το 2026. Και για το πρώτο έργο της εταιρείας στην Ελλάδα, που κατασκευάζεται στη Δράμα ισχύος 100 MW έχει εξασφαλίσει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας μέσω PPA 10ετούς διάρκειας με τον ελβετικό κολοσσό της Axpo Solutions.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments