Θα διπλασιαστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα όρια της «Χρυσής Βίζας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για την αλλαγή του καθεστώτος της χορήγησης άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών υπό την προϋπόθεση της επένδυσης στην ελληνική αγορά ακινήτων.
Σήμερα απαιτείται η δαπάνη 250.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτου με στόχο την εξασφάλιση της «χρυσής βίζας», με το ποσό να αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023. Κατά πληροφορίες, αυτό το διάστημα τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής (όπου υπάγεται η διαδικασία χορήγησης «χρυσής βίζας») και Τουρισμού επεξεργάζονται το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος που θα ισχύει από την καινούργια χρονιά.
Τι μέλλει γενέσθαι όμως με συναλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, δηλαδή οι αλλοδαποί επενδυτές έχουν υποβάλει την απαιτούμενη αίτηση και η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά η συναλλαγή αγοραπωλησίας του ακινήτου ίσως να μην έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμφωνα με πληροφορίες, για το μεταβατικό αυτό διάστημα, το βασικό σχέδιο, που δεν αποκλείεται να αναπροσαρμοστεί, προβλέπει ότι οι επενδυτές θα είναι δυνατόν να ενταχθούν στο υφιστάμενο καθεστώς ακόμη και όταν αυτό αντικατασταθεί από τη νέα χρονιά με το νέο πλαίσιο. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι επενδυτές να καταβάλουν ως προκαταβολή, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το 25% του τιμήματος των 250.000 ευρώ, δηλαδή 62.500 ευρώ. Και εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί με την κατάρτιση συμβολαίου αγοραπωλησίας, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να ανήκουν στο υφιστάμενο καθεστώς για τη χορήγηση άδειας διαμονής.
Την αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης για την εξασφάλιση της «χρυσής βίζας» είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικό σκεπτικό του συγκεκριμένου μέτρου είναι το διαθέσιμο απόθεμα ακινήτων να αυξηθεί για τους Ελληνες αγοραστές, δεδομένου ότι η αύξηση του ελάχιστου ποσού θα περιορίσει τις αγοραπωλησίες από τους λιγότερο εύπορους ξένους επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, το μέτρο βρίσκει αντίθετους τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων, που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, προσφέροντας σήμερα το πιο προσιτό πρόγραμμα. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν επίσης όριο επένδυσης τις 500.000 ευρώ, αλλά ιδίως η τελευταία προσφέρει και την επιλογή της λήψης της ιθαγένειας, μόλις ο επενδυτής συμπληρώσει πενταετία από την εξασφάλιση της άδειας παραμονής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας