Διεθνή

Η ΕΕ σχεδιάζει διαβουλεύσεις για κρατική ενίσχυση έναντι των ΗΠΑ

Η ΕΕ σχεδιάζει διαβουλεύσεις για κρατική ενίσχυση έναντι των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/REUTERS

Το ζήτημα το είχε θέσει εμφατικά και επίμονα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ομιλία στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διεξαγάγει διαβουλεύσεις σχετικά με το εάν η Ένωση χρειάζεται να χαλαρώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να βοηθήσουν τις εταιρείες τους, που επηρεάζονται αρνητικά από τη νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο νόμος αυτός ονομάζεται νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA: Inflation Reduction Act).

Το ζήτημα το είχε θέσει εμφατικά και επίμονα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ομιλία στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δεδομένου ότι ο νόμος αυτός (IRA) ενισχύει τις ιδιωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις, τη στιγμή κατά την οποία οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές βάλλονται περισσότερο από τις ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.

Οι 27 χώρες μέλη φοβούνται ότι αυτός ο αμερικανικός νόμος, ο οποίος περιλαμβάνει χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών εκπτώσεων και επιδοτήσεων, για τη στήριξη έργων στον τομέα της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία και θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να μετεγκαταστήσουν τις δραστηριότητες στην Ηνωμένες Πολιτείες.

Χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ιταλία, ζητούν περισσότερες επιδοτήσεις ή ευρωπαϊκούς κανονισμούς παρόμοιους με αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλες χώρες επισημαίνουν ότι η Ευρώπη έχει ήδη εισφέρει δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες στο πλαίσιο της πανδημίας του covid και του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Commission θα απευθυνθεί και θα ερωτήσει τα κράτη μέλη εάν η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως συμφωνήθηκε τον Μάρτιο για εταιρείες που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πρέπει να επεκταθεί σε εταιρείες που επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τον IRA.

Ωστόσο, είναι αξιοπρόσεκτο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα λάβει απόφαση μετά τις διαβουλεύσεις, δεν απάντησε άμεσα σε σχετικό αίτημα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments