Διεθνή

ΗΠΑ: Στην Ουκρανία το πρώτο αμερικανικό φορτίο ηλεκτρικού εξοπλισμού

ΗΠΑ: Στην Ουκρανία το πρώτο αμερικανικό φορτίο ηλεκτρικού εξοπλισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η πρώτη δόση ήταν εξοπλισμός ενέργειας αξίας περίπου 13 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αναμένεται άλλα δύο αεροπλάνα με εξοπλισμό αναμένεται να αναχωρήσουν αυτή την εβδομάδα

Οι ΗΠΑ έστειλαν το πρώτο μέρος της βοήθειας τους στον εξοπλισμό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για να υποστηρίξει την ενεργειακή υποδομή της χώρας έναντι των εντεινόμενων επιθέσεων από τη Ρωσία.

Η πρώτη δόση ήταν εξοπλισμός ενέργειας αξίας περίπου 13 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αναμένεται άλλα δύο αεροπλάνα με εξοπλισμό αναμένεται να αναχωρήσουν αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία πραγματοποιεί εκτεταμένες επιθέσεις στην υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης της Ουκρανίας από τον Οκτώβριο, σε αυτό που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του λένε ότι είναι μια σκόπιμη εκστρατεία για να βλάψει τους αμάχους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν παράσχει στην Ουκρανία χρηματοδότηση και εξοπλισμό για να ενισχύσουν την ενεργειακή ανθεκτικότητα του Κιέβου. Οι πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι και χωρίς θέρμανση εν μέσω θερμοκρασιών υπό το μηδέν.

Η Ρωσία «προσπαθεί σκόπιμα να παγώσει τους Ουκρανούς μέχρι θανάτου καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. «Η στρατηγική μας αυτή τη στιγμή είναι πρώτα να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προστατευθεί από αυτές τις σκόπιμες επιθέσεις σε μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές γιατί θα μπορούσε να είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Η πρώτη δόση αποτελεί μέρος της βοήθειας 53 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, αφού η Ουκρανία είπε ότι χρειαζόταν μετασχηματιστές και γεννήτριες καθώς και συστήματα αεράμυνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ντέιβιντ Τουρκ συναντήθηκε με αξιωματούχους από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου την περασμένη Πέμπτη για να διερευνήσει τρόπους υποστήριξης της ενεργειακής ανθεκτικότητας της Ουκρανίας.

Οι διακοπές ρεύματος έχουν γίνει συχνές και η κυβέρνηση προέτρεψε το κοινό να εξοικονομήσει ενέργεια μειώνοντας τη χρήση οικιακών συσκευών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε στα τέλη του περασμένου μήνα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προσπαθεί να διχάσει τον δυτικό συνασπισμό και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία παγώνοντας και λιμοκτονώντας τους Ουκρανούς και αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι η στρατηγική δεν θα λειτουργήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments