Στο τραπέζι η ένταξη της Σερβίας στη Ρωσία και η «Μεγάλη Αλβανία»
Πηγή Φωτογραφίας: Euractive/Διαδίκτυο
Την ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ζητεί ανοιχτά πλέον η ρωσική πλευρά διά του Αντιπροέδρου της Κρατικής Δούμα Αλεξέι Τσέπα, τη στιγμή που η αλβανική πλευρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας Ομοσπονδίας ανάμεσα στην Αλβανία και το Κόσσοβο.
Η αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου αστυνομικού, του Ντέγιαν Πάντιτς, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση του στην Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, με το υπουργικό συμβούλιο της Σερβίας να χαρακτηρίζει την σύλληψη « προσπάθεια εκδίκησης και εκφοβισμού του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο».
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμα, η Σερβία και η Ρωσία θα μπορούσαν να επανενωθούν μετά από δημοψήφισμα, που πρέπει να διεξάγει ο σερβικός λαός.. Όπως αναφέρεται σε ρωσικούς ιστότοπους ενημέρωσης, ο Τσέπα υποστηρίζει πως το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο «για να μην πει κανείς αργότερα ότι αυτό είναι κατοχή, αρπαγή και ανατροπή».
Ο Τσέπκα εξέφρασε αυτή τη γνώμη σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Moscow Speaking».
Πιο αναλυτικά, ο Αντιπρόεδρος Τσέπκα δήλωσε: «Δεν ξέρω πόσο είναι (σ.σ.: η είσοδος της Σερβίας στη Ρωσία) είναι πραγματική, γιατί εδώ η απόφαση δεν είναι του Βούτσιτς, αλλά του λαού. Αυτό πρέπει να το καθορίσει ο λαός, αυτό είναι δημοψήφισμα. Αυτή η βούληση του λαού πρέπει να είναι, για να μην πει κανείς αργότερα ότι πρόκειται για κατοχή, αρπαγή και ανατροπή. Γιατί θα υπάρχει μεγάλος αριθμός αντιπάλων αυτής της ιδέας. Επομένως, όλα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα εδώ. Θα παρέχουμε υποστήριξη σε κάθε περίπτωση. Η Σερβία είναι μια βαθιά φιλική χώρα για εμάς. Ελπίζουμε πολύ ότι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που εγείρονται εκεί. Θα περιμένουμε ποιες μπορεί να είναι οι εκκλήσεις του Βούτσιτς»
Την ίδια στιγμή, η Αλβανία, από την πλευρά της, δεν αποκλείει καθόλου την προοπτική ενός άξονα Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου.
Ο Ράμα εμφανίζεται υπέρμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του, αλλά παραλλήλως ευνοεί το σχέδιο της ένωσης Αλβανίας – Κοσσόβου, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα για τη Μεγάλη Αλβανία.
Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι επισκέφθηκε το Βατικανό και ζήτησε από τον Πάπα την αναγνώριση του Κοσσόβου. Έτσι, δίπλα στις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Σλοβακία, Ρουμανία) υπάρχει και ένα μικρό, αλλά σημαντικό ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει το «δεύτερο αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια».
Όλες αυτές οι ανοιχτές και επίσημες τοποθετήσεις κρατικών αξιωματούχων της Ρωσίας και της Αλβανίας είναι αναντίρρητες. Η Σερβία και το Κόσσοβο επιδιώκεται, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, να μετατραπούν σε χώρες – δορυφόροι της Ρωσίας και της Αλβανίας. Έτσι, όμως, αντί να προάγεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και του Κοσόβου, επιχειρείται η επαναχάραξη των συνόρων στη βαλκανική αυλή μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια πολιτική, που εκ του αποτελέσματος δεν αναχαιτίζει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και δεν ενισχύει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την ειρήνη στην περιοχή. Η Γερμανία κυρίως και, δευτερευόντως, η γαλλική διπλωματία καλό θα ήταν να τείνουν ευήκοον ους στις παραινέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη της επανεξέτασης αυτής της πολιτικής τακτικής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας