Κόσμος

Για το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στην Ε.Ε και το ελληνικό ενδιαφέρον

Για το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στην Ε.Ε και το ελληνικό ενδιαφέρον

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου

Με την υποβολή της αίτησης ένταξης στην Ε.Ε., αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις και στην ελληνική πλευρά, στο βαθμό βέβαια που το Κόσοβο σημειώνει προόδους στην ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα, σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου

Οι ηγέτες των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν την Τετάρτη την αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα υποβληθεί επίσημα στην Τσεχία ως ο επόμενος αρχηγός του μπλοκ των 27 μελών την Πέμπτη. Η υποβολή του αιτήματος είναι το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας που εξαρτάται και από τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σερβία.

Το επίσημο αίτημα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στην Πρίστινα, η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, ο πρόεδρος της Βουλής, Γκλάουκ Κονιούφτσα, και ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι.

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η απόκτηση του καθεστώτος του υποψηφίου έχει μεγάλη βαρύτητα και δικαίως θεωρείται ως η πρώτη σφραγίδα έγκρισης της ευρωπαϊκής προοπτικής. Για το λόγο αυτό, καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξουν τη δέσμευσή τους στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εγκρίνοντας ομόφωνα το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου».

Ωστόσο, το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό με θετικό τρόπο από τη Σερβία, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως όρο για την ένταξη του Κοσόβου τη βελτίωση και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την σερβική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διατύπωσε την απορία αν το Κόσοβο θα συμμορφωθεί με τους όρους, τους οποίους θέτει το κοινοτικό πλαίσιο αναφοράς. «Διερωτώμαι αν (σ.σ.: οι Κοσοβάροι) θα σεβαστούν τις συμφωνίες που έκαναν οι ίδιοι».

Υπενθυμίζουμε ότι η Σερβία έχει εκφράσει την άποψη, ότι το Κόσοβο δεν πρέπει να ενταχθεί στο δυτικό μπλοκ δυνάμεων και ότι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Με τη Σερβία συμπαρατάσσεται και η Ελλάδα ως προς την αναγνώριση του εν λόγω κράτους. Κοινή θέση με την Ελλάδα τηρούν και άλλες τέσσερις χώρες της Ε.Ε. και, πιο συγκεκριμένα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Με την υποβολή της αίτησης ένταξης στην Ε.Ε., αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις και στην ελληνική πλευρά, στο βαθμό βέβαια που το Κόσοβο σημειώνει προόδους στην ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα, σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

Η κίνηση του Κοσόβου κινείται προς την ορθή κατεύθυνση της ενίσχυσης της δυτικής πορείας της χώρας, η οποία, με αυτόν τον τρόπο, καλείται να εγκαταλείψει τα σχέδια της δημιουργίας μιας «μεγάλης Αλβανίας» στη γειτονιά μας, σχέδια που πρόσφατα ανακινήθηκαν από τον πρόεδρο της Αλβανίας κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments