Διεθνή

Politico: Ο «γίγαντας», ο Μαροκινός και η σύνδεσή τους με το Qatar Gate

Politico: Ο «γίγαντας», ο Μαροκινός και η σύνδεσή τους με το Qatar Gate
Βάσει των όσων αποκαλύπτονται στο έγγραφο έκδοσης των βελγικών αρχών προς την Ιταλία για τον Πανζέρι και την οικογένειά του

Το αίτημα του αίτημα έκδοσης από τον Βέλγο εισαγγελέα που προσπαθεί να ανακαλύψει εάν το Κατάρ και το Μαρόκο εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κρύβει σουρεαλιστικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με το politico. 

Τα χρήματα προήλθαν από κάποιον που αποκαλούσαν «γίγαντα». Και αυτός ο αινιγματικός «γίγαντας» συνδέθηκε με μια πιστωτική κάρτα. Αυτή η πιστωτική κάρτα βρισκόταν στα χέρια της συζύγου και της κόρης του Πιερ Αντόνιο Πανζέρι, πρώην βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες τη χρησιμοποιούσαν για δικούς τους σκοπούς.

Η οικογένεια του Πανζέρι είναι μέρος μιας διευρυνόμενης διεθνούς έρευνας που έχει ήδη συλλάβει μια εξέχουσα ευρωβουλευτή, την Εύα Καϊλή, και άφησε τις Βρυξέλλες να αναρωτιούνται ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος. 

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης, το οποίο επικαλείται το POLITICO, ο πρώην Ιταλός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, κατηγορείται ότι στηρίχθηκε στους πρώην συναδέλφους του στο Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου — και πήρε χρήματα για να το κάνει. 

Η οικογένειά του, σύζυγός του και η κόρη του, σύμφωνα με τους ανακριτές «φαίνεται να έχουν πλήρη επίγνωση των δραστηριοτήτων»,  και «να συμμετέχουν ακόμη και στη μεταφορά των δώρων».

Ο άνθρωπος πίσω από αυτά τα δώρα; Ο Abderrahim Atmoun, πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, σύμφωνα με το έγγραφο. Αν όμως ο Atmoun είναι ο γίγαντας, δεν αποκλαύπτεται. 

Το αίτημα έκδοσης περιλαμβάνει επίσης προσωπικές λεπτομέρειες οικογενειακών συζητήσεων. Γίνεται κουβέντα για χρήματα και παζάρια για πολυτελή σχέδια διακοπών, με κωδικοποιημένες λέξεις στις συνομιλίες. 

Το αίτημα έκδοσης περιλαμβάνει επίσης προσωπικές λεπτομέρειες οικογενειακών συζητήσεων. Ακούγονται φλυαρίες για χρήματα και παζάρια για πολυτελή σχέδια διακοπών. Η σύζυγος του Πανζέρι, αναφέρει, «είχε ρίξει μια ματιά στις τιμές για ένα οικογενειακό ταξίδι κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων» και «του είπε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει 100.000 ευρώ για τις διακοπές, όπως πέρυσι, και σκέφτηκε ότι η τρέχουσα πρόταση, δηλαδή 9.000 ευρώ το άτομο μόνο για τη διαμονή, ήταν πολύ ακριβή».

Το έγγραφο καταγράφει τη γλωσσική επιλογή της Κολεόνι για να υπονοήσει την ενοχή του συζύγου της. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ίδια χρησιμοποιούσε την γαλλική λέξη «combines», για να περιγράψει τα ταξίδια και τα επιχειρηματικά του ζητήματα. Η λέξη, γράφουν οι ερευνητές, «είναι υποτιμητική και υποδηλώνει ότι ο σύζυγός της χρησιμοποιεί έξυπνα και συχνά άδικα μέσα για να πετύχει τους στόχους του».

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η σύζυγός του παρότρυνε τον σύζυγό της να ανοίξει έναν βελγικό τραπεζικό λογαριασμό, επιμένοντας «ότι δεν ήθελε να κάνει πράγματα και κάθε είδους επεμβάσεις χωρίς εκείνη να μπορεί να τον ελέγξει».

Παρόμοιοι ισχυρισμοί πλήττουν την κόρη του ζευγαριού, Σίλβια, όπως φαίνεται στο έγγραφο. Μιλώντας για τα δώρα από τον πρέσβη του Μαρόκου, το έγγραφο διευκρινίζει ότι «τα αδικήματα αναφέρονται στην απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών χτυπημάτων, κατά την οποία η Σίλβια σχολίαζε την παροχή των «δώρων» από τα οποία στη συνέχεια προφανώς ωφελήθηκε».

Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη κατηγορούνται στο έγγραφο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα των προϊόντων του εγκλήματος. Κινδυνεύουν έως και με πέντε χρόνια φυλάκισης.

 Ο Atmoun, ο Μαροκινός πρέσβης, δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments