Διεθνή

Reuters: Πώς η απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό αργό επηρεάζει τις ροές πετρελαίου

Reuters: Πώς η απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό αργό επηρεάζει τις ροές πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στις 5 Δεκεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία και το ανώτατο όριο τιμών της G7 στις ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές στα 60 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της Ρωσίας

 Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 430.000 βαρέλια την ημέρα σε 1,4 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Οι ποσότητες ρωσικού θαλάσσιου αργού μειώθηκαν κατά 330.000 bpd σε 500.000 bpd, κάτω από τις παραδόσεις του αγωγού Druzhba των 590.000 bpd για πρώτη φορά, ανέφερε σε μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου.

Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της ΕΕ στις εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου μειώθηκε στο 28% τον Νοέμβριο από 31% τον Οκτώβριο και από 50% πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές ρωσικού αργού στην Ινδία έφτασαν σε ρεκόρ 1,3 εκατομμυρίων bpd τον Νοέμβριο, ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων και αγωγών, παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες στα 1,9 εκατομμύρια bpd.

Στις 5 Δεκεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία και το ανώτατο όριο τιμών της G7 στις ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές στα 60 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της Ρωσίας .

Οι εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba προς την Ανατολική Ευρώπη εξαιρούνται από την απαγόρευση, αλλά ο IEA αναμένει ότι οι ήδη μειωμένες προμήθειες θα μειωθούν περαιτέρω αναγκάζοντας τη Ρωσία να κλείσει περαιτέρω την παραγωγή.

Περίπου 100.000 bpd ρωσικών θαλάσσιων εξαγωγών αργού εξαιρούνται επίσης από την απαγόρευση της ΕΕ, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Εναλλακτικές προμήθειες

Η ΕΕ επιδιώκει να αντισταθμίσει τη μείωση των εισαγωγών αργού ρωσικού πετρελαίου αυξάνοντας τις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή, τη Δυτική Αφρική, τη Νορβηγία, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα, δήλωσε ο IEA.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Καζακστάν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου bpd ρωσικού πετρελαίου που θα χαθεί μετά τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του IEA στην προηγούμενη έκθεσή του, τον Νοέμβριο.

Η Νορβηγία σχεδιάζει επίσης να αυξήσει την παραγωγή από το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης, το Johan Sverdrup, τον Δεκέμβριο. Η ανάπτυξη της Φάσης 2 του πεδίου θα μπορούσε να προσθέσει 200.000 bpd όταν φτάσει στο αποκορύφωμα το επόμενο έτος, δήλωσε ο χειριστής Equinor.

Επιπλοκές

Μέρος του ρωσικού πετρελαίου θα συνεχίσει να ρέει στην ΕΕ μέσω αγωγών, καθώς η απαγόρευση εξαιρεί ορισμένα μεσόγεια διυλιστήρια στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πολωνία ήταν οι κορυφαίοι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη πέρυσι, αλλά όλες έχουν την ικανότητα να εισάγουν θαλάσσιο αργό από αλλού.

Η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία έχει επίσης υποστηριχθεί καθώς εταιρείες όπως η Rosneft και η Lukoil ελέγχουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του μπλοκ.

Η Γερμανία, ωστόσο, έχει πάρει τον έλεγχο του διυλιστηρίου Schwedt που ανήκει στη Rosneft, το οποίο καλύπτει περίπου το 90% των αναγκών σε καύσιμα του Βερολίνου, ενώ το διυλιστήριο ISAB που ανήκει στη Lukoil στη Σικελία θα μπορούσε να πωληθεί μέχρι το τέλος του έτους .

Οι χώρες της ΕΕ που έλαβαν προσωρινές εξαιρέσεις για την εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου δεν επιτρέπεται να εξάγουν προϊόντα που προέρχονται από αυτήν την πρώτη ύλη.

Η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν εξετάσει όλες τις πιθανές επιπτώσεις στα ποσοστά λειτουργίας αυτού του περιορισμού και επιδιώκουν να κανονίσουν εξαιρέσεις για την εμπορία τυχόν πλεονάζοντος προϊόντος, ανέφερε ο IEA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments