Το μήνυμα Μητσοτάκη για το ενεργειακό
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Σαφές μήνυμα για την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση διατύπωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κ. Μητσοτάκης ζήτησε να κλείσει με τρόπο οριστικό το ενεργειακό ζήτημα, για το οποίο έχει δοθεί σχετική εντολή, όπως μ νόημα δήλωσε από τον περασμένο Οκτώβριο.
Πιο ειδικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του έτους θα επανέλθουμε στο ζήτημα του κόστους της ενέργειας και ελπίζω ότι μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων θα μπορέσουμε είτε σήμερα, είτε το αργότερο την επόμενη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Υπουργών, να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας».
Συμπλήρωσε, δε, ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης των 27 βρίσκονται πολύ κοντά στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για την τιμή του φυσικού αερίου: «Η επιχειρηματολογία μας πια είναι γνωστή σε όλα τα κράτη- μέλη και θεωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρούμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες προκειμένου να κινηθούμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να στηρίξουμε σήμερα τους καταναλωτές μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα ακρίβειας, προϊόν του πολέμου και της άδικης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε εξ αρχής ταχθεί υπέρ ενός ανώτατου ορίου για την τιμή του φυσικού αερίου και ότι, μάλιστα, είχε λάβει σχετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες τον έφεραν ακόμη πιο κοντά με την μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών της Ένωσης.
Ωστόσο, έως τώρα, υπάρχει η γνωστή άρνηση εκ μέρους του Βερολίνου, με τον κ. Μητσοτάκη να προτιμά να τηρήσει ήπιους τόνους στην διελκυστίνδα.
Η πρόταση της Κομισιόν για 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεν ήταν ουσιαστικά πραγματιστική, τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική πρόταση κινείται στα 200 ευρώ.
Το μήνυμα, λοιπόν, του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι σαφές προς τις χώρες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν μειοψηφική στάση, η οποία έχει σχεδόν εξοργίσει Ευρωπαίους εταίρους.
Είναι ενδεικτικό ότι, παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωνε δηκτικά ότι «ορισμένες χώρες που καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση ως προς τις τιμές του φυσικού αερίου και τις τιμές του πετρελαίου, το κάνουν με έναν πολύ, πολύ εγωιστικό τρόπο. Δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Δεν βλέπουν τον αντίκτυπο των φυσικών πόρων και των τιμών στην Ουκρανία. Διότι η τροφοδοσία της ρωσικής πολεμικής μηχανής θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας