Ο άνθρακας επέστρεψε στη Γερμανία φέτος, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στρέφεται στο βρώμικο καύσιμο για να τhν τροφοδοτήσει μέσω μιας ενεργειακής κρίσης.
Πάνω από το ένα τρίτο (36,3%) της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε τα γερμανικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου προήλθε από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σε σύγκριση με 31,9% το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.
Δαιμονοποιημένος από το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, το οποίο ηγείται ορισμένων από τα κορυφαία υπουργεία της κυβέρνησης, ο άνθρακας επρόκειτο να καταργηθεί σταδιακά έως το 2030, αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία και οι περιορισμοί των εξαγωγών φυσικού αερίου ευνόησαν ξανά τον άνθρακα.
Η παραγωγή άνθρακα σε ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13,3% από έτος σε έτος σε 42,9 τεραβατώρες (TWh) το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η συνολική γερμανική παραγωγή ενέργειας – στις 118,1 TWh – υστερούσε στην ίδια περίοδο το 2021 κατά 0,5%, σύμφωνα με την Destatis.
Η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε ελαφρά, παρά τις υψηλές τιμές, καθώς η παραγωγή αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλή και η εγχώρια πυρηνική παραγωγή μειώθηκε επίσης τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο.
Το τελευταίο οφείλεται στο ότι μόνο τρεις αντιδραστήρες παραμένουν συνδεδεμένοι σε σύγκριση με έξι ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η Γερμανία αποχωρεί από την τεχνολογία μετά την κρίση της Φουκουσίμα.
Υπό την απειλή της έλλειψης φυσικού αερίου, ορισμένα εργοστάσια άνθρακα που είχαν κλείσει ή είχαν μείνει σε εφεδρεία επανήλθαν στην αγορά της Ευρώπης φέτος, αλλά στις περισσότερες χώρες, το ποσό ήταν περιορισμένο.
“Μόνο στη Γερμανία, με 10 γιγαβάτ (GW), είναι η αντιστροφή σε σημαντική κλίμακα. Αυτό έχει αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα υψηλότερα επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα”, αναφέρεται σε έκθεσή του IEA.
Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα έφτασε σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 8 δισεκατομμύρια τόνους φέτος, με τη Γερμανία να είναι μία από τις υψηλότερες με άνοδο 19% ή 26 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το 2021, ανέφερε ο IEA.
Αντί να κλείσει 1,6 GW λιγνιτικών σταθμών μέχρι το τέλος του 2022, όπως είχε προγραμματιστεί, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε απαλλαγή για να επιτρέψει την παραγωγή μέχρι τον Μάρτιο του 2024.
Η Γερμανία έχει δημιουργήσει «αποθεματικό αντικατάστασης αερίου» συνολικής ισχύος 11,6 GW. Αυτό περιλαμβάνει 1,9 GW λιγνίτη και 4,3 GW σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα που επιτρέπεται να επιστρέψουν στην αγορά έως το 2024, αναφέρει η έκθεση της IEA.
Αναβλήθηκε ο παροπλισμός ισχύος 2,6 GW ισχύος λιθάνθρακα και 1,2 GW λιγνιτικής ισχύος.
Από τότε που η Destatis άρχισε να καταρτίζει στατιστικά στοιχεία το 1990, το 2022 πιθανότατα θα είναι το πρώτο που η Γερμανία θα είναι καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και όχι το αντίστροφο, ανέφερε.
Ωστόσο, ο ΔΟΕ πρόσθεσε ότι λόγω της αναμενόμενης αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ανάκαμψης της γαλλικής διαθεσιμότητας πυρηνικής ενέργειας, η Γερμανία θα πρέπει να επιστρέψει στον καθαρό εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.
πηγή:Reuters