Σουηδία: Αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ εν μέσω ανησυχιών για την επιρροή της ακροδεξιάς
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Μία ανησυχία έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα στην ΕΕ, μετά και την παρουσίαση από τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον των προτεραιοτήτων της χώρας του ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προεδρία σε βασικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή.
Τον Ιανουάριο, η Σουηδία θα αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι Σουηδοί υπουργοί θα ηγηθούν των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο και θα προσπαθήσουν να βρουν συμβιβασμούς με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η Σουηδία αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις. Μια πιο πράσινη, πιο ασφαλής και πιο ελεύθερη Ευρώπη είναι το θεμέλιο των προτεραιοτήτων μας», δήλωσε στη Rijksdag, ο Κρίστερσον, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του οποίου υποστηρίζεται από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες (SD).
Όσον αφορά στις προτεραιότητες της προεδρίας της ΕΕ, αυτές θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα, την πράσινη μετάβαση, τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου – αντικατοπτρίζοντας αυτές που εκδόθηκαν νωρίτερα φέτος από την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.
Η αντιπολίτευση, ωστόσο, έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με την επερχόμενη προεδρία, επισημαίνοντας την επιρροή που θα μπορούσε να έχει η SD σε βασικές νομοθεσίες της ΕΕ, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η υποστήριξη του κράτους δικαίου.
Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Jakop Dalunde, για παράδειγμα, είπε στο EURACTIV ότι ανησυχεί για τη συνολική επιρροή της SD.
«Το ότι ο Κρίστερσον εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι αυτός και η κυβέρνησή του θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην προστασία του κράτους δικαίου ενώ εξαρτώνται από τους Σουηδούς Δημοκράτες είναι αφελές και εξαιρετικά ανησυχητικό», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση του Κρίστερσον εξαρτάται από ένα κόμμα που έχει αντιταχθεί στην παρακράτηση κονδυλίων της ΕΕ σε χώρες που δεν τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου, όπως η Ουγγαρία, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις της πρώην σοσιαλδημοκρατικής πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον.
«Η επιλογή να συνεργαστεί με ένα κόμμα που αυτοχαρακτηρίζεται ως το πιο επικριτικό της Σουηδίας προς την ΕΕ, που δυσκολεύεται να υποστηρίξει τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, που αγνοεί τους στόχους για το κλίμα και επικρίνει την κλιματική πολιτική της ΕΕ – είναι σαφώς αμφιλεγόμενο», είχε δηλώσει η Άντερσον.
Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Κρίστερσον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του ήταν φιλοευρωπαϊκή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στις Βρυξέλλες.
Οι κορυφαίοι κεντροδεξιοί μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι αποτελούν όλοι την κυβέρνηση της Σουηδίας. Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες που πήραν το 20% των ψήφων στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έμειναν εκτός κυβέρνησης παρά το πολιτικό τους βάρος με αντάλλαγμα να περάσουν μεγάλα τμήματα της σκληρής μεταναστευτικής τους πολιτικής.
Αρνητές της κλιματικής αλλαγής
Σύμφωνα με τον Dalunde, ο κατάλογος των φακέλων της ΕΕ στους οποίους συμφώνησε η σουηδική κυβέρνηση δείχνει ότι το ακροδεξιό κόμμα θα έχει λόγο σε «βασικούς φακέλους για το κλίμα και το περιβάλλον».
«Δείχνει μαύρο σε λευκό ότι η ακροδεξιά θα επηρεάσει τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της προεδρίας», είπε ο Dalunde. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέκτησε την εξουσία, χρησιμοποίησαν με συνέπεια τη φωνή τους στο Συμβούλιο για να μετριάσουν τις φιλοδοξίες και τους στόχους για το κλίμα».
Το κόμμα SD έχει ιστορία άρνησης της κλιματικής αλλαγής, με τον αρχηγό του Jimmie Åkesson να δηλώνει στην τηλεόραση ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για κλιματική κρίση.
«Δεν έχω δει καμία επιστημονική υποστήριξη για αυτό», είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι SVT τον Νοέμβριο. «Θυμίζει πολύ το πώς ακουγόταν η συζήτηση για τη μετανάστευση πριν από αρκετά χρόνια. Δεν μπορείς να αμφισβητήσεις ή να πάρεις διαφορετική οπτική γιατί τότε σε αποκαλούν αρνητή του κλίματος», πρόσθεσε τότε.
Η EURACTIV επικοινώνησε με αρκετούς αξιωματούχους των Σουηδών Δημοκρατικών αλλά δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση.
πηγή: euractive
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας