H EKT ξεκινάει τον Μάρτιο να «μαζεύει» την ρευστότητα στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν… πιάνει την Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η ανακοίνωση είναι σαφής, το ευρωπαϊκό Quantitative Tightening (QT) της ΕΚΤ πραγματικά ξεκινάει τον Μάρτιο με 15 δισ. ευρώ μηνιαίως που θα «αφαιρούνται» από την ρευστότητα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, αλλά αυτό δεν θα αφορά τα 39 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων. Αυτά θα μπορούν να αναχρηματοδοτούνται μέσω της ΕΚΤ κανονικά για δύο τουλάχιστον χρόνια ακόμα, ήτοι μέχρι και το τέλος του 2024.
Όπως εξηγήθηκε από την κα Λαγκάρντ το QT της ΕΚΤ θα αφορά μόνο το πρόγραμμα APP στο οποίο έτσι κι αλλιώς δεν συμμετείχε η Ελλάδα λόγω του ότι αφορά μόνο τα investment grade κρατικά ομόλογα. Αντίθετα τα πάνω από ένα τρις ομόλογα που έχουν αγοραστεί από την ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP και στα οποία εμπεριέχονται πάνω από 39 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα θα ξανα-επενδύονται με την λήξη τους μέσα στην διετία 2023 – 24.
Αυτό είναι πολύ καλά νέα γιατί σημαίνει ότι μέσα στην κρίσιμη αυτή διετία που παίζεται – κυρίως μέσα στο Α εξάμηνο του 2023 – η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους τα ελληνικά ομόλογα δεν θα δεχθούν… αναβάθμιση των πιέσεων από τις αγορές αφού η ΕΚΤ θα συνεχίσει να «ξοδεύει» για να τα αγοράζει.
Αναμφίβολα οι Οίκοι Αξιολόγησης που είχαν βάλει στην ατζέντα τους το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ελληνικού χρέους σε μία τόσο δύσκολη για τις αγορές χρέους συγκυρία, τώρα μπορούν να είναι ασφαλείς ότι …δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Ίσως ήταν το σημαντικότερο «νέο» το οποίο θα περίμεναν να ακούσουν στον ΟΔΔΗΧ σ’ αυτή την συνέντευξη τύπου…
Κατά τα άλλα δεν υπήρξαν εκπλήξεις από την πλευρά της κας Λαγκάρντ, η λογική του βλέποντας και κάνοντας παραμένει βασική επιλογή της ΕΚΤ, όπως επίσης και το ότι δεν θέλει να αυξηθούν οι αποστάσεις από τις κινήσεις της Fed. Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο ο κ. Πάουελ αυξάνει τα δικά του. Διαφορετικά τίποτα δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει στις αγορές συναλλάγματος τις ισοτιμίες του Ευρώ.
Ουσιαστικά η ΕΚΤ δεν ακολουθεί κάποια πρωτογενή στρατηγική, απλώς ακολουθεί την Fed και κάνει όσο καλύτερη διαχείριση κινδύνου της επιτρέπεται…
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ακόμα και με τα αυξημένα κατά μισή επιπλέον μονάδα, τα ευρωπαϊκά επιτόκια εξακολουθούν να παραμένουν αρνητικά, τόσο σε σχέση με τον ονομαστικό όσο και με το δομικό πληθωρισμό…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας