Κόσμος

Ο αντιφατικός ρεαλισμός του κ. Χένρι Κίσιντζερ

Ο επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Κίσσιγκερ υπογράφει άρθρο με τον τίτλο «Πώς να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος»

Ο επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Κίσσιγκερ υπογράφει άρθρο με τον τίτλο «Πώς να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος», το οποίο φιλοξενείται στο περιοδικό «The Spectator». Ο πεπεισμένος ρεαλιστής δεν συσκότισε ποτέ την αφοσίωσή του στον ρεαλισμό και στη σύστοιχη σχολή σκέψης, η οποία αντιστρατεύεται στις φιλελεύθερες προσεγγίσεις. Ως «πατριάρχης» του καθαρού ρεαλισμού, αντιμετωπίζει τα γεγονότα ως πράγματα, ρεαλιστικά, και προβαίνει σε αντίστοιχες προβλέψεις, οι οποίες, όμως, αντιφάσκουν πλήρως μεταξύ τους.

Ο ρωσική πολεμική επίθεση στην Ουκρανία αρχίζει στις 24 Φεβρουαρίου. Οι ρεαλιστές, που αντιμετωπίζουν τις διεθνείς εξελίξεις ως έχουν, ως πράγματα (res), καλούσαν να πάρουμε τη θέση της Ρωσίας, διότι, αντικειμενικά, η Ρωσία υπερέχει της Ουκρανίας στρατιωτικά, γεωγραφικά, δημογραφικά, οικονομικά.

Ο Κίσιντζερ υποστήριξε, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τον Μάιο, ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσική Ομοσπονδία.  Η Ρωσία, υποστήριζε ο Κίσιντζερ, είναι πιο ισχυρή και πιο ουσιώδης χώρα από την Ουκρανία.

Τελικά, οι Ουκρανοί δεν παρέδωσαν εδάφη. Η ρεαλιστική πρόβλεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών δεν επαληθεύθηκε. Η Ουκρανία παραμένει κυρίαρχη εθνική και κρατική οντότητα και από τις τέσσερις εδαφικές προσαρτήσεις έχει καταφέρει να ανακαταλάβει τη μία από αυτές.

Ο ρεαλισμός του Κίσιντζερ δεν ηττάται, όμως, ποτέ.

Έτσι, μετά επτά μήνες,  ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ και σύγχρονος θεμελιωτής του ρεαλισμού επανέρχεται, ως εάν να μην είχε πέσει έξω στην πρόβλεψή του. Πλέον, προβλέπει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. (Το πλήρες δημοσίευμα είναι ηλεκτρονικά προσβάσιμο: https://www.spectator.co.uk/article/the-push-for-peace/ ).

Με δεδομένη την νέα ρεαλιστική πρόβλεψή του, ο Κίσιντζερ καλεί σε έναρξη διαπραγματεύσεων, σε μια ειρηνευτική διαδικασία: «Ο στόχος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας θα ήταν διπλός: να επιβεβαιωθεί η ελευθερία της Ουκρανίας και να καθοριστεί μια νέα διεθνής δομή, ειδικά για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τελικά η Ρωσία θα πρέπει να βρει μια θέση σε μια τέτοια σειρά».

Εν άλλοις λόγοις, η Ρωσία υπερέχει από πολλές απόψεις της Ουκρανίας και της αξίζει μια ανώτερη θέση και πρέπει να καθοριστεί «μια νέα διεθνής δομή, ειδικά για την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη». Αυτή η πρόβλεψη περί ανώτερης θέσης της Ρωσίας και δορυφοριοποίησης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αποδειχθεί.

Αν και ο ρεαλισμός του Κίσιντζερ δεν χρήζει αποδείξεων, είναι μια θεωρία που δεν έχει ανάγκη να αποδειχθεί στην πράξη, όπως οι υπόλοιπες θεωρίες. Είναι μια θεωρία που δεν ηττάται ποτέ – αυτονόητα και, κυρίως, ανυστερόβουλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο