Διεθνή

Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με γιγαντιαία διαφθορά

Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με γιγαντιαία διαφθορά

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Burhan Ozbilici

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, τα τρία τέταρτα της κοινωνίας πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξάνεται στην Τουρκία, ενώ το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει επιτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς παραμένει στο 27%.

Βαδίζοντας προς την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ιδιαίτερα διογκωμένη διαφθορά, η οποία επηρεάζει αρνητικά τις κρίσεις των πολιτών για το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και για το πολιτικό σύστημα συνολικά, με βάση τις σχετικές μελέτες της Διεθνούς Αρχή Διαφάνειας (Transparency International).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, τα τρία τέταρτα της κοινωνίας πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξάνεται στην Τουρκία, ενώ το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει επιτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς παραμένει στο 27%.

Οι εντυπώσεις των πολιτών για το μέγεθος της διαφθοράς θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κάλπη. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι επιτυχημένη στον αγώνα κατά της διαφθοράς βρίσκεται καθηλωμένο σε ποσοστά κάτω του 30%.

Τρεις στους τέσσερις ανθρώπους στην Τουρκία πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, επί ημερών Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αρχή Διαφάνειας για την Τουρκία Ο. Οζαρσλάν τονίζει ότι αυτό το εύρημα δείχνει ότι η κοινωνία βρίσκεται σε σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς της χώρας.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν μια αισθητή διαφορά μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, είναι αξιοσημείωτο ότι η άποψη περί αύξησης της διαφθοράς είναι αρκετά εμφανής μεταξύ όσων ψήφισαν το κυβερνών κόμμα.

Το 44% των ψηφοφόρων του AKP και το 63% των ψηφοφόρων του εθνικιστικού κόμματος MHP, το οποίο παρέχει υποστήριξη στον Ερντγάν, πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 97% μεταξύ των ψηφοφόρων του κεμαλικού αντιπολιτευτικού CHP, στο 91% εκατό μεταξύ των ψηφοφόρων του Καλού Κόμματος της Ακσενέρ και στο 92% μεταξύ των ψηφοφόρων του HDP, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, του πλέον εκσυγχρονιστικού και φιλελεύθερου κόμματος.

Το 60% της κοινωνίας βρίσκει την κυβέρνηση αποτυχημένη στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας στην Τουρκία Ο Οζαρσλάν επισημαίνει: «Ενώ οι ψηφοφόροι του AKP και του MHP γενικά δηλώνουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί στη χώρα, όταν το ερώτημα τίθεται σε ένα ζήτημα που σχετίζεται με την κυβέρνηση, βλέπουμε ότι αλλάζουν γνώμη και αναζητούν τους υπεύθυνους αλλού, εκτός από την κυβέρνηση».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οζαρσλάν, αν και το ποσοστό έχει μειωθεί λόγω της πόλωσης, είναι σημαντικό το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων του AKP και περίπου το 45% των ψηφοφόρων του MHP πιστεύουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments