Φυσικό αέριο: Πότε θα ενεργοποιείται ο Μηχανισμός Διόρθωσης
Πηγή Φωτογραφίας: forbes/Αρχείου
Η απόφαση της ΕΕ προκάλεσε την οργή της Μόσχας, η οποία έκανε λόγο για παραβίαση των κανόνων της αγοράς, για «απαράδεκτη» απόφαση και απείλησε με τη λήψη κυρώσεων, αφού πρώτα εξεταστούν όλες οι παράμετροι και οι συνέπειες.
Ο Μηχανισμός Διόρθωσης Τιμών, όπως αποκαλείται από τους Ευρωπαίους, θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου.
Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός
Τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας των Βρυξελλών, που αποφάσισαν πλαφόν στην τιμή των 180 ευρώ για το φυσικό αέριο, χαιρετίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Καταγράψαμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη μακρά προσπάθειά μας να προστατεύσουμε πολίτες και επιχειρήσεις από την αύξηση στις τιμές ενέργειας κάτι που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από εννέα μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας» έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι σημαίνει πλαφόν στα 180 ευρώ
Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις βγήκε λευκός καπνός από τους υπουργούς Ενέργειας στις Βρυξέλλες για πλαφόν στα 180 ευρώ στην τιμή φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την τσεχική προεδρία, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου.
Υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.
Το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας