Ιστορική συμφωνία «αρκεί να τηρηθεί»
Πηγή Φωτογραφίας: ertnews/Αρχείου
Είναι πραγματικά ιστορική η απόφαση της COP – 15, της παγκόσμιας διάσκεψης για τη βιοποικιλότητα, όπως έσπευσε να την χαρακτηρίσει καίρια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Απομένει ωστόσο να τηρηθεί έμπρακτα, όπως αναφέρουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Περισσότερα από 190 κράτη κατέληξαν σε συμφωνία, σε έναν οδικό χάρτη που πριλαμβάνει την προστασία του 30% του πλανήτη έως το 2030 και την αποδέσμευση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση για τη διατήρηση των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η συμφωνία αποτελείται από είκοσι μέτρα και το κείμενο παρέχει, ανάμεσα στα άλλα, εγγυήσεις για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και προτείνει την αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων περιοχών, καθώς και τη μείωση κατά το ήμισυ του κινδύνου που συνδέεται με τη χρήση φυτοφαρμάκων. Επί του παρόντος προστατεύονται το 17% των χερσαίων και το 10% των θαλάσσιων περιοχών του πλανήτη.
Ωστόσο, η συμφωνία συνάντησε την ανάμικτη αντίδραση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες επέμειναν κυρίως στον μη δεσμευτικό νομικά χαρακτήρα του κειμένου.
Η Green peace σχολίασε ότι «μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία το γεγονός ότι μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών, επιτεύχθηκε μια συμφωνία». Η WWF τονίζει, από την πλευρά της, πως «είναι ένα ημιτελές, αλλά τελικά καλό πλαίσιο, αρκεί να τηρηθεί».
Η γερμανική Ένωση για την Διατήρηση της φύσης NABU, από την άλλη πλευρά, αντέδρασε με απογοήτευση στη συμφωνία, απογοήτευση που είναι μάλλον υπερβολική. «Παρά την ουσιαστική πρόοδο, η συμφωνία δεν αρκεί για να σταματήσει ή να αναστρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Ο κόσμος τρέχει προς μια άβυσσο στη φυσική και κλιματική κρίση. Αλλά αντί να φρενάρει αποφασιστικά, απλώς επιβραδύνει λίγο».
Μεταξύ άλλων, η NABU επέκρινε την έλλειψη μετρήσιμων στόχων που θα μπορούσαν να σταματήσουν την απώλεια της βιοποικιλότητας μέσω της γεωργίας, της αλιείας και του εμπορίου.
Πάντως, η συμφωνία που επετεύχθη χαρακτηρίστηκε από τον Καναδό υπουργό Περιβάλλοντος Στίβεν Γκιλμπό, «μια πραγματικά ιστορική στιγμή», καθώς όπως πρόσθεσε, αναφερόμενος στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, «επιτέλους πετύχαμε τη “στιγμή του Παρισιού” για τη βιοποικιλότητα εδώ στο Μόντρεαλ».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας