Κόσμος

Ο «ενεργειακός» θρήνος της Ρωσίας

Ο «ενεργειακός» θρήνος της Ρωσίας
Τη δυσαρέσκεια και την πικρία του Β. Πούτιν προκάλεσε η σημερινή συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τη δυσαρέσκεια και την πικρία του Β. Πούτιν προκάλεσε η σημερινή συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως αποτυπώνεται στις αντιδράσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ευρώπη παραβιάζει κανόνες στη διαδικασία της αγοράς. «Πρόκειται για παραβίαση της διαδικασίας τιμολόγησης της αγοράς, καταπάτηση της διαδικασίας της αγοράς, οποιεσδήποτε αναφορές στο ανώτατο όριο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», δήλωσε ο Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί χρόνο για να σταθμιστούν διεξοδικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κατά την επεξεργασία της απάντησης της Ρωσίας. Τα θέμα του ανώτατου ορίου φυσικού αερίου έχει τραβήξει λίγο. Αλλά θα δημοσιευτεί».

Επίσης, την προσοχή του εκπροσώπου του Κρεμλίνου επέστησε το γεγονός ότι κατά τη συμφωνία για το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, εννέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτάχθηκαν σε μια τέτοια απόφαση και ρώτησαν εάν αυτό υποδηλώνει διάσπαση στις τάξεις της ΕΕ.

«Αυτό δεν μιλάει σχεδόν για διαίρεση. Αυτές είναι μάλλον τεχνικές διαφορές απόψεων, θέσεις», απάντησε ο Ν. Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι δεν έχει κάποια αντίδραση. Το κύριο βάρος της αντίδρασης το σήκωσε ο Ν. Πεσκόφ.

Άλλωστε, τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια.

Ενδεικτικά, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις αρχές Ιουνίου, η Ρωσία εξήγαγε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ – 93 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ακρίβεια – ορυκτών καυσίμων σε μια περίοδο που αντιστοιχεί στις πρώτες 100 ημέρες της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο αριθμός καθιστά δυνατή, με μια έννοια και ως ένα βαθμό, την κατανόηση της στρατηγικής σημασίας του ρωσικού ενεργειακού τομέα στο παγκόσμιο εμπόριο και των οικονομικών κερδών που αντιπροσωπεύει για το Κρεμλίνο – κάπου το 50% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Ρωσικό κοινοβούλιο.

Με άλλους όρους, η Ρωσία συγκέντρωσε έσοδα 93 δισεκατομμυρίων ευρώ από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, μόνο κατά τις πρώτες εκατό ημέρες του πολέμου της κατά της Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πηγαίνει στην Ε.Ε.

Πράγματι, οι απώλειες πρέπει να είναι βαριές για τον Β. Πούτιν, που κινείται προς άλλες αγορές φυσικού αερίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments