Διάλογος με τους Τούρκους με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/pagenews.gr
Το δημοσίευμα της Deutsche Welle είναι «κρυφό», αινιγματικό και νεφελώδες. Για αυτό το παρόν έχει ερωτηματικό τίτλο. Η Deutsche Welle μας πληροφορεί ότι έχει ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Τούρκους, με τη διαμεσολάβηση των Γερμανών. Αυτό είναι πραγματική δημοσιογραφική επιτυχία, η οποία χρήζει μελέτης και προσοχής.
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πρόσφατη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου κ. Α. – Μ. Μπούρα με τον Ιμπραήμ Καλίν έγινε με τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της γερμανικής πλευράς: «Μετά από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπά προς τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελαρίου, Στέφεν Χεμπεστράιτ, αναφορικά με τη συνάντηση και το περιεχόμενό της, ήρθε η επιβεβαίωση της διεξαγωγής της μετά από γερμανική πρωτοβουλία, χωρίς ωστόσο αναφορές στο περιεχόμενο των συνομιλιών, διότι καλύπτονται από εμπιστευτικότητα».
Η Γερμανία, λοιπόν, είναι η διαμεσολαβητική δύναμη της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας και της έναρξης του διαλόγου της χώρας με την Τουρκία. Δεν είναι ασύνηθες να παρεμβαίνει μια τρίτη διαμεσολαβητική δύναμη ανάμεσα σε δύο χώρες, ούτως ώστε να αποκαθίσταται ο δίαυλος και να εκκινεί ο διάλογος.
Εντούτοις, η Γερμανία με ποιαν ακριβώς ιδιότητα αναλαμβάνει το ρόλο αυτό; Με τους Γερμανούς είμαστε σύμμαχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, όπως όμως είμαστε σύμμαχοι με δεκάδες άλλες χώρες, με τις οποίες διατηρούμε αποκατεστημένους τους διαύλους. Η Γερμανία δεν ασκεί καν τα καθήκοντα της προεδρεύουσας χώρας στην Ε. Ε. Άρα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα το σχετικό με τον καθορισμό της τρίτης χώρας στον διάλογο.
Ένας διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο οποίος παραμένει με άγνωστο περιεχόμενο. Οι Έλληνες διαλεγόμαστε με τον Ερντογάν με ποια ατζέντα; Ποια είναι η θεματολογία του διαλόγου; Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με βομβαρδισμό το Παγκράτι και τα Σεπόλια. Ότι αναθεωρεί όλες τις συνθήκες που έχουμε συνυπογράψει και καθορίζουν τα σύνορά μας. Ότι διεκδικεί έξοδο στη Δυτική Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο.
Από την πλευρά της Ελλάδας, μία είναι η διαφορά που αναγνωρίζεται με την Τουρκία και αυτή η διαφορά αφορά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Καθησυχαστική είναι, πάντως, η αναφορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αν βεβαίως δεν συνοδεύεται και αυτή με ερωτηματικό. Ο πατριωτισμός του δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού είναι αναντίρρητος, όπως και όλων των Ελλήνων βέβαια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας