Διεθνή

Δύει το αστέρι του Τραμπ;

Δύει το αστέρι του Τραμπ;

Πηγή Φωτογραφίας: cnn.gr/nytimes

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κινείται, εντούτοις, όλο και περισσότερο στο περιθώριο των εσωκομματικών και των πολιτικών εξελίξεων.

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στην πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του λόγω των επεισοδίων στο Καπιτώλιο είναι άμεση. Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κινείται, εντούτοις, όλο και περισσότερο στο περιθώριο των εσωκομματικών και των πολιτικών εξελίξεων.

Ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον σοβαρών καταγγελιών, που, εξ αντικειμένου, πλήττουν το κύρος του ανώτατου πολιτικού και πολιτειακού αξιώματος των ΗΠΑ. Η πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων για ποινική δίωξη εναντίον του προκαλεί την απάντησή του μέσω του δικτύου του «The Truth», σύμφωνα με την οποία η εν λόγω πρόταση στοχοποιεί τον θεσμό, που ο ίδιος και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ενσαρκώνουν: «Όλη αυτή η ιστορία για να μου ασκηθεί δίωξη είναι ακριβώς σαν την παραπομπή μου σε δίκη στο Κογκρέσο: Πρόκειται για μια κομματική προσπάθεια για να αποκλειστούμε, εγώ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα».

Ο αποκλεισμός, ωστόσο, για τον οποίο μιλά ο Ν. Τραμπ, έχει συντελεστεί επί της ουσίας από τον ίδιο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι το ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του Αμερικανικού λαού. Ο ίδιος ο Ν. Τραμπ παρακίνησε, στις πρόσφατες ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές, τον Αμερικανικό λαό να εκλέξει Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μετά ελάχιστες εβδομάδες, το ίδιο πρόσωπο καλεί τους πολίτες να μην λαμβάνουν στα σοβαρά τις αποφάσεις της.

Οι κατηγορίες, τις οποίες διατυπώνει η νομοθετική λειτουργία, είναι ιδιαίτερα βαριές για πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, που, επιπλέον, επιθυμεί να επικρατήσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η κοινοβουλευτική έρευνα για την επίθεση και την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 οδηγήθηκε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και για προτροπή σε εξέγερση εναντίον του καθεστώτος.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέστησε, επίσης, τη δίωξη του πρώην πρόεδρου για παρακώλυση επίσημης διαδικασίας, που έχει να κάνει με την έγκαιρη πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, συνωμοσία κατά του ομοσπονδιακού αμερικανικού κράτους και ψευδείς πολιτικές δηλώσεις.

Οι προτάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής άπτονται της ίδιας της δημοκρατικής φύσης του αμερικανικού πολιτεύματος, αλλά ο Τραμπ επιμένει να κινείται και να συμπεριφέρεται με τρόπο προδήλως αντιθεσμικό, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο για τον πιο συνετό Ρον ντε Σάντις.

Ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα έχει πάρει προβάδισμα για πρώτη φορά στο εσωκομματικό ακροατήριο των Ρεπουμπλικάνων. Ο ντε Σάντις καταφέρνει, έως τώρα, να διατηρεί ένα μαχητικό προφίλ, μια ατζέντα τυπική της πολιτισμικής – ριζοσπαστικής δεξιάς, χωρίς, όμως, να διολισθαίνει σε θεσμικές ακροβασίες και σε ακραίες λεκτικές επιθέσεις εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του. Αυτή η τακτική του ντε Σάντις ωθεί ακόμη περισσότερο τον Ν. Τραμπ στο περιθώριο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθώς και στο εσωκομματικό πεδίο, τακτική που κάνει τον πρώην πρόεδρο να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σαν μια παρελθοντική πολιτική φιγούρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments