Η βαριά σκιά του brain drain στη Ρωσία
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/AP PHOTO
Σοβαρό αντίκτυπο στον εργασιακό τομέα και, ιδιαίτερα, στον ψηφιακό τομέα έχει για τη Ρωσία ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με βάση όσα αναφέρουν οι αρμόδιοι Ρώσοι αξιωματούχοι, το brain drain, η «διαρροή εγκεφάλων», λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις για τη ρωσική οικονομία και κοινωνία.
Ιδιαίτερα, ένα πρώτο κύμα μαζικών αποχωρήσεων σημειώθηκε κατά τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης και ένα δεύτερο το φθινόπωρο, από τη στιγμή που ο Β. Πούτιν ανακοίνωσε την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων σε ηλικία μάχης.
Περίπου 100.000 εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των εργαζομένων, έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία φέτος, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ρωσικές αρχές πριν από λίγο, επιθυμώντας να καταστήσουν σαφή τον κίνδυνο διαρροής εγκεφάλων, εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι «έως και το 10% των εργαζομένων σε εταιρείες πληροφορικής έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και δεν έχουν επιστρέψει. Συνολικά, περίπου 100.000 ειδικοί πληροφορικής βρίσκονται στο εξωτερικό».
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, αυτό που είναι παρήγορο για το καθεστώς Πούτιν είναι ότι ένα μέρος όσων έφυγαν από τη Ρωσία συνεχίζουν ή προσπαθούν να συνεχίζουν να εργάζονται σε ρωσική εταιρεία. Πολλοί από αυτούς που έφυγαν από τη Ρωσία έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, τη Γεωργία, την Αρμενία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή ακόμα και την Κεντρική Ασία, από όπου μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και επομένως να λαμβάνουν τον μισθό τους για να συντηρηθούν.
Αν και ο υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί στα αίτια αυτής της φυγής, πολλοί εργαζόμενοι στους ψηφιακούς τομείς έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας κατά της Ουκρανίας στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.
Αυτές οι αποχωρήσεις, που έρχονται να προστεθούν στην έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων άλλων Ρώσων, εγείρουν ανησυχίες για μια διαρροή εγκεφάλων που θα μπορούσε να δημιουργήσει ελλείψεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος απαιτεί υψηλά καταρτισμένο επαγγελματικό και επιστημονικό προσωπικό.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το «δεύτερο κύμα» brain drain συμπίπτει χρονικά με την επιστράτευση του Β. Πούτιν, το περασμένο φθινόπωρο. Πολλοί νέοι επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορούν να αποφύγουν τον πόλεμο και να συνεχίσουν να εργάζονται κάτω από ειρηνικές συνθήκες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας