Κόσμος

Οι πιέσεις Ερντογάν στη Σουηδία και ο νέος γ. γ. του ΝΑΤΟ

Οι πιέσεις Ερντογάν στη Σουηδία και ο νέος γ. γ. του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Τουρκία καταγγέλλει επισήμως την αθωωτική δικαστική απόφαση της Σουηδίας για τον Μπουλέντ Κενές, την εκλαμβάνει σαν ένα βήμα οπισθοδρόμησης στην ενταξιακή πορεία της σκανδιναβικής χώρας προς το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία καταγγέλλει επισήμως την αθωωτική δικαστική απόφαση της Σουηδίας για τον Μπουλέντ Κενές, την εκλαμβάνει σαν ένα βήμα οπισθοδρόμησης στην ενταξιακή πορεία της σκανδιναβικής χώρας προς το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που μας χωρίζουν μόλις εννέα μήνες από την αποχώρηση του Γενς Στόλτενμπεργκ από τη θέση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.

Πιο ειδικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου απειλεί την πρόοδο που έχουν επιτύχει τα μέρη κατά τη διάρκεια των μηνών συνομιλιών για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν σαφής στις δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους: ««Η απόρριψη του αιτήματός μας για την έκδοση του Μπουλέντ Κενές είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη».

Οι Σουηδοί δικαστές δεν πείστηκαν ότι ο δημοσιογράφος, διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων και συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Μελέτη του Λαϊκιστικού Φαινομένου, Μπουλέτ Κενές, είναι τρομοκράτης, ότι δηλαδή προβαίνει σε δράσεις που διασπείρουν τον τρόμο στους Σουηδούς συμπολίτες του.

Η Τουρκία εκφράζει δικαιολογημένα, από τη μεριά της, τη δυσαρέσκειά της για αυτήν την «πολύ αρνητική εξέλιξη», δεδομένου ότι το καθεστώς Ερντογάν συναρτά τη συναίνεσή του στην ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την έκδοση ενός προκαθορισμένου καταλόγου προσώπων, τα οποία είναι, σύμφωνα με την κρίση της, τρομοκράτες, όπως είναι ο Μ. Κενές.

Η εξέλιξη αυτή πιθανολογείται ότι είναι μάλλον αρνητική και για τον Νορβηγό γενικό γραμματέα της Συμμαχίας,  ο οποίος έσπευσε στην Άγκυρα για διαπραγματεύσεις και συνεννόηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κρίσιμη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι σε λίγους μήνες, τον προσεχή Σεπτέμβριο, η θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ χηρεύει μετά την αποχώρηση του Γ. Στόλτενμπεργκ από αυτήν. Η Τουρκία του Ερντογάν αρέσκεται, ωστόσο, να ασκεί πιέσεις και να ζητεί ανταλλάγματα για κάθε θετική γνώμη, που εκφέρει για κάποια χώρα ή για κάποιο πρόσωπο.

Ασφαλώς παρουσιάζει ενδιαφέρον το αντάλλαγμα που θα ζητήσει ο Ερντογάν για να συναινέσει υπέρ του ενός ή του άλλου προσώπου, από τη μία ή την άλλη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments