Σέρβοι στα δεξιά άκρα
Πηγή Φωτογραφίας: protothema/pixabay
Δεν είναι αναληθής η διαχρονική συμπάθεια ανάμεσα σε πλειοψηφία του ελληνικού λαού για τους Σέρβους, που επίσης τρέφουν αισθήματα συμπάθειας για τους «Ορθόδοξους Έλληνες». Υπάρχουν ωστόσο δυνάμεις στα δεξιά του συντηρητικού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που δημιουργούν «πονοκεφάλους» στον Σέρβο πρόεδρο, καθώς και σε Βαλκάνιους γείτονές τους, όπως θα πληροφορήθηκε ενδεχομένως και ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του.
Πιο αναλυτικά, δύο είναι οι πιο μαζικές οργανώσεις μέσα στην πλημμυρίδα κινήσεων και δικτύων, που κινούνται στον ελιτιστικό, αντιδημοκρατικό χώρο, δημιουργώντας συνεχώς ζητήματα στο Βελιγράδι και στις σχέσεις του με άλλους βαλκανικούς λαούς. Πρόκειται για την «Λαϊκή Περίπολο» και την «Σερβική Δράση».
Αρχηγός της οργάνωσης «Λαϊκή Περίπολος» είναι ο αμφιλεγόμενος Ντάμιαν Κνέζεβιτς. Αυτή η ημιπαράνομη οργάνωση άρχισε να γίνεται ευρύτερη γνωστή, όταν τα μέλη της κυκλοφόρησαν ένα βίντεο που δείχνει τους εαυτούς τους να καταδιώκουν και να απειλούν μετανάστες στους δρόμους του Βελιγραδίου.
Έκτοτε, τα μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης, που διαρκώς προκαλεί προβλήματα, οργάνωσαν αρκετές δράσεις κατά των μεταναστών στη Σερβία, κυρίως σε πόλεις όπου λειτουργούν κέντρα μεταναστών και προσφύγων. Κι αφού η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και αντιμετώπισε διεθνείς κυρώσεις, η ομάδα διοργάνωσε επίσης αρκετές διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας στο Βελιγράδι.
Μάλιστα, ο Ντάμιαν Κνέζεβιτς επισκέφθηκε τη Ρωσία πολλές φορές, ενώ την τελευταία φορά ήταν φιλοξενούμενος στο νεόδμητο στρατιωτικό κέντρο της παραστρατιωτικής ομάδας «Βάγκνερ», στην Αγία Πετρούπολη.
Η άλλη σημαντική ακροδεξιά εξωκοινοβουλευτική οργάνωση είναι η «Σερβική Δράση». Το διαδίκτυο φιλοξενεί φωτογραφίες αυτής της οργάνωσης. Στις διαδηλώσεις τους, κυκλοφορούν με σημαίες από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας, ενώ, συχνά φορούν μαύρες μάσκες με σύμβολα από κελτικούς σταυρούς.
Η «Σερβική Δράση» διατηρεί ιστότοπο, που για εύλογους λόγους δεν παρατίθεται. Το ουσιαστικό είναι ότι σε αυτόν δεσμεύεται για τη «σερβική ορθοδοξία», καθώς και για τη διατήρηση της «εθνικής ύπαρξης και της φυλετικής ταυτότητας». Μέλη αυτής της οργάνωσης συμμετείχαν σε πολυάριθμες ακροδεξιές διαδηλώσεις και οργάνωσαν πολλές συγκεντρώσεις μνήμης για προγόνους τους από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτές οι δύο επικίνδυνες για τη δημοκρατία οργανώσεις έχουν ως κοινό παρονομαστή τη στρατολόγηση μελών από τη σερβική νεολαία και τα αισθήματα μίσους που τρέφουν απέναντι σε κάθε μη χριστιανό πολίτη ή μετανάστη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας