Διεθνή

Το 2022 θα μείνει στην χρηματιστηριακή ιστορία – Πάνω από 916 μονάδες με τραπεζική ώθηση

Το 2022 θα μείνει στην χρηματιστηριακή ιστορία – Πάνω από 916 μονάδες με τραπεζική ώθηση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,7%, ο S&P 500 κατά 2,1% και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 2,7%.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, αυτή που διεξήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κινείται σε μικρό εύρος και τον τζίρο να υποχωρεί σε απόλυτα αποκαρδιωτικά επίπεδα, απογοητεύοντας όσους περίμεναν κάτι καλύτερο, εν όψει και του επερχόμενου τέλους της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Όλα τα παραπάνω, με τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται με μικρά κέρδη, μετά από μία δύσκολη, για τις διεθνείς αγορές, εβδομάδα, καθώς οι αυστηρές προειδοποιήσεις των κεντρικών τραπεζών για τη συνέχιση της σφικτής πολιτικής στο θέμα των επιτοκίων, για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να ελεγχτεί ο πληθωρισμός, έφεραν γενικευμένες ρευστοποιήσεις σε μετοχές και ομόλογα και επανέφεραν τις διαθέσεις μείωσης επενδυτικού ρίσκου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,7%, ο S&P 500 κατά 2,1% και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 2,7%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔXA υποχώρησε κατά 0,45% δείχνοντας μεγάλη ανθεκτικότητα συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές και μην επιτρέποντας να απειληθεί η αμυντική γραμμή των 900 μονάδων.

Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην παρούσα φάση, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι αναγκασμένο να ακολουθήσει, έστω και με ηπιότερους τόνους, τον βηματισμό των διεθνών αγορών, με τους διαχειριστές να επισημαίνουν πως “οι αγορές καλούνται να αφομοιώσουν τα μηνύματα που στέλνουν τα «γεράκια» των κεντρικών τραπεζών, με όλο και περισσότερες εκτιμήσεις να αναφέρονται σε είσοδο των οικονομιών σε φάση ύφεσης. Με τα παραπάνω δεδομένα, οι traders συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν τις κινήσεις τους μεταξύ της ελπίδας ότι ο πληθωρισμός έχει «βρει ταβάνι» και αρχίζει να αποκλιμακώνεται και των ενδείξεων ότι η αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών δεν κάμπτεται.

Από την άλλη, οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους της Fed, συνεχίζουν να υπερτονίζουν ότι «τα επιτόκια πρέπει να ξεπεράσουν το ποσοστό του πληθωρισμού, για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές” και ότι “είμαστε πολύ μακριά από τον στόχο για σταθερότητα των τιμών».

Το 2022, πλην όλων των άλλων συνταρακτικών γεγονότων που το χαρακτήρισαν, θα μείνει στην χρηματιστηριακή ιστορία και σαν το έτος που επέστρεψαν οι πιέσεις – ρευστοποιήσεις στον κλάδο τεχνολογίας, που ήταν ο κινητήριος μοχλός του υπερδεκαετούς “bull market” και μένει να φανεί η συνέχεια.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε η συμφωνία της Viva Wallet με την JP Morgan, για τη πώληση του 48,5% της ελληνικής εταιρείας. Η συμφωνία, που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αφορά στη μεταβίβαση του 48,5% των μετοχών της Viva Wallet που κατέχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας και θεσμικοί επενδυτές, Hedosophia, LATSCO Family Office και DECA. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση της εταιρείας να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη σύμφωνα με την οποία, «η εγχώρια αγορά εσωκλείει δυνάμεις που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε τετραψήφια νούμερα γενικού δείκτη, όμως αυτό το τελευταίο έχει σαν σημαντικές παραμέτρους – προϋποθέσεις την επενδυτική βαθμίδα, τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και βέβαια, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα».

Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους, «με αυτούς τους ημερήσιους τζίρους και χωρίς ισχυρούς καταλύτες, δύσκολα η εγχώρια αγορά θα μπορέσει να δώσει διαφυγή προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση. Ουσιαστικά, με ευδιάκριτη την απουσία των ξένων χαρτοφυλακίων, με τους λιγοστούς εγχώριους θεσμικούς να φροντίζουν τα των χαρτοφυλακίων τους και με ελάχιστους ενεργούς ιδιώτες επενδυτές, η απογοητευτική εικόνα της αγοράς δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική».

«O ΓΔΧΑ διατηρεί τα κέρδη των προηγούμενων δυόμιση μηνών, εμφανιζόμενος ως ιδιαίτερα ανθεκτικός έναντι των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών. Παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες έδειξαν υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βαδίζοντας προς το τέλος του έτους, ενδεχομένως να μην έχουμε κρίσιμη διαφοροποίηση στα επίπεδα τιμών. Σταδιακά όμως θα περιμέναμε αύξηση της μεταβλητότητας, με πιθανές διορθώσεις τιμών στο εξωτερικό και πιθανότατα και στο εσωτερικό. Για τον ΓΔΧΑ, εκτός απροόπτου, δύσκολα θα παραβιαστεί το εκτιμώμενο εύρος τιμών μεταξύ 960 και 870 μονάδων εντός του έτους», αναφέρει η Leon Depolas Sec.

«Το 2022 φεύγει χωρίς να έχουν λυθεί σοβαρές εκκρεμότητες σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού και εν τέλει την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Το κόστος χρήματος επομένως θα βάλει μια ακόμα δυσκολία στο οικονομικό περιβάλλον, περιορίζοντας ενδεχομένως και την δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ή αναθεωρώντας την προσδοκώμενη απόδοση ρίσκου, ανεβάζοντας τις απαιτήσεις των επενδυτών. Η οικονομική ατζέντα του 2023 πρακτικά έχει δύο σκέλη για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα: Την περίοδο των εκλογών και την επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις, ή εκπλήξεις», τονίζει η Beta Sec.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αλλάξει η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για το χρηματιστήριο, αν θέλουμε να δούμε νέα γενιά επενδυτών σε αυτό», τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

«Η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Νότια Ευρώπη, επωφελείται από τη σημαντική στήριξη των πόρων της Ε.Ε, ώστε να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό χάσμα με την υπόλοιπη ήπειρο και ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει περιορισμένο πολιτικό κίνδυνο ενόψει των εκλογών του 2023. Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος κύκλος αυξήσεων επιτοκίων και ο πιο πρόσφατος επιθετικός τόνος της ΕΚΤ, δημιουργούν πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων. Μέχρι το 2026, το μέσο κόστος δανεισμού σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, θα μπορούσε εύκολα να φτάσει σε επίπεδα παρόμοια με τις αρχές της δεκαετίας του 2010», όπως σημειώνει η Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs διατηρεί σύσταση «buy» για την Εθνική Τράπεζα με δωδεκάμηνη τιμή – στόχο τα 4,2 ευρώ και για την Αlpha Bank με τιμή – στόχο 1,19 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει «neutral» σύσταση και δωδεκάμηνη τιμή – στόχο 1,00 ευρώ, όπως και για τη Eurobank με δωδεκάμηνη τιμή – στόχο στα 1,04 ευρώ.

Από την άλλη και κατά την άποψη της Eurobank Eq., «ο αντίθετος άνεμος από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, για τις μετοχές κλείνει κάθε σημαντική βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία. Στο εσωτερικό μέτωπο, το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα είναι οι γενικές εκλογές. Σε αυτή τη βάση, το 2023 θα είναι ένα έτος δύο ‘ημιχρόνων’, με το α’ εξάμηνο να κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα με πιθανές τις απώλειες στο ταμπλό του Χ.Α., ενόψει των εκλογών και στο πλαίσιο των διεθνών αντίξοων ανέμων (κορύφωση επιτοκίων).

Προτιμώνται οι μετοχές με ποιότητα, ορατές μερισματικές αποδόσεις και σταθερή λειτουργική ορμή, με τον ΟΠΑΠ (τιμή – στόχος τα €15,9), τη Mytilineos (τιμή – στόχος τα €25,6) και την Jumbo (τιμή στόχος τα €17,2) να είναι οι κορυφαίες της επιλογές. Όσον αφορά τις τράπεζες, προτιμάται η Εθνική Τράπεζα, δεδομένου του συνδυασμού των καλύτερων δεικτών κεφαλαίου της στον κλάδο, της υψηλότερης κάλυψης NPE μεταξύ των τραπεζών της Ελλάδας και των εντυπωσιακών δεικτών απόδοσης/αποτίμησης. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν ‘όμηροι’ της ψυχολογίας της αγοράς και της επικρατούσας διάθεσης ρίσκου στο α’ εξάμηνο του 2023».

Να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν 180 ευρώ η μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πλαφόν θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου και σε πρώτη φάση δεν θα περιλαμβάνει τις συναλλαγές που γίνονται εξωχρηματιστηριακά.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 623,81 (-0,14%) και 633,74 μονάδων (+1,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 632,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,23%.

Μεταξύ 909,72 (-0,23%) και 916,85 μονάδων (+0,55%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 916,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,51%.

Ο τζίρος στα 38 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΕΤΕ (+1,43%), ΕΥΡΩΒ (+1,57%), ΕΕΕ (+1,81%), ΟΤΕ (+1,29%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,66%), ΕΥΔΑΠ (+1,98%), ΜΟΗ (+2,33%) και ΣΑΡ (+1,83%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΒΙΟ (-2,78%), ΕΛΠΕ (-1,45%) και ΚΟΥΕΣ (-2,30%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΑΤΤΙΚΑ (+10%), ΛΑΒΙ (+6,03%), ΜΕΝΤΙ (+5,97%), ΛΥΚ (+7,69%) και ΑΝΕΚ (+5,71%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments