Πολιτική

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Βόρειο Ήπειρο

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Βόρειο Ήπειρο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στη Χειμάρα, την Δερβιτσάνη και την Λειβαδιά της Βορείου Ηπείρου μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Χειμάρα, την Δερβιτσάνη και την Λειβαδιά της Βορείου Ηπείρου μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους και με μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία είναι μονίμως εγκατεστημένη στην περιοχή και που έρχεται συχνά αντιμέτωπη με ανοίκειες συμπεριφορές από το αλβανικό καθεστώς.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η επίσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα και με τη σχετική ενημέρωση, πέρα και μακριά από εθνικιστικές εντάσεις και απόπειρες δολερής πατριδοκαπηλείας, αλλά εν μέσω σοβαρών προστριβών στο εσωτερικό της αλβανικής πολιτικής ζωής και παραβιάσεων των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική ζωή της γειτονικής, βαλκανικής χώρας εκτυλίσσεται μέσα σε μια ατμόσφαιρα σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους δύο κύριους κομματικούς σχηματισμούς. Ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς, έρχεται σε συχνές σφοδρές αντιπαραθέσεις με τον Σαλί Μπερίσα,ο οποίος ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος και της μείζονος αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί, είναι το γεγονός, ότι, πριν από δύο μόλις εβδομάδες, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έπεσε θύμα σωματικής επίθεσης και γρονθοκοπήθηκε.

Οι εντάσεις μεταφέρονται, ωστόσο, και στο επίπεδο της ελληνικής μειονότητας, χωρίς να διαιρεί, ωστόσο, τα μέλη της ελληνικής μειονότητας. Αυτοί βλέπουν συχνά τις περιουσίες τους να απειλούνται, με την ανοχή της αλβανικής κυβέρνησης  υπό τον Ε. Ράμα.  Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που δρουν στην περιοχή, είναι πολύ ισχυρά και διαθέτουν ενίοτε σημαντική πολιτική κάλυψη.

Δεν είναι άλλωστε σπάνιο το φαινόμενο να επιχειρείται ακόμη και η δόλια ιδιοποίηση των περιουσιών των Ελλήνων μειονοτικών. Στην άλλη περίπτωση, βλέπουν ακόμη και μπουλντόζες και φορτηγά να εισβάλουν στις περιουσίες.

Ακολουθώντας μια αμφιλεγόμενη και ουσιαστικά αντιφατική πολιτική, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας άλλοτε ανέχεται και άλλοτε νομιμοποιεί, με τους λόγους του και τα έργα του, αυτές τις απρέπειες σε βάρος μιας πολυπληθούς και ιστορικής μειονότητας, η οποία έμεινε στα κρατικά όρια του γειτονικού κράτους, με σύντομο διάλειμμα την προσωρινή κατοχή της από τον ελληνικό στρατό στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments