Η κατάσταση είναι τραγική – Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα κατά της ίωσης
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η αναζήτηση στα φαρμακεία μιας πολύ γνωστής αντιβίωσης με βάση τη δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη, που χορηγείται μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού, είναι εδώ και εβδομάδες πολύ δύσκολη. Το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά άλλων φαρμάκων με μεγάλη ζήτηση το τελευταίο διάστημα λόγω της έξαρσης των ιώσεων, ειδικά σε παιδιά (εποχική γρίπη, πνευμονία, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV). “Η κατάσταση είναι τραγική και οι ελλείψεις αυξάνονται. Δύσκολα θα επανέλθει η ισορροπία” αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακοποιών Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.
Όπως εξηγεί, από τα εκατό φάρμακα που παραγγέλνονται, φτάνουν πλέον στο φαρμακείο μόνο τα είκοσι. Αυτή τη στιγμή από τα ράφια λείπουν εισπνεόμενα σκευάσματα, σιρόπια για το βήχα, αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και πολύ γνωστά αναλγητικά… αλλά και κολλύρια, κρέμες για τον απλό έρπητα, μέχρι και φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις, για την υπέρταση, για τον σακχαρώδη διαβήτη, ακόμη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής, στην ερώτηση για το ποια είναι η αιτία των ελλείψεων, αριθμεί τέσσερις λόγους: την έλλειψη πρώτων υλών που έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, την αυξημένη ζήτηση εξαιτίας των ιώσεων του χειμώνα, αλλά και τις παράλληλες εξαγωγές και πως ο ΕΟΦ δεν εισάγει τα ελλειπτικά φάρμακα.
Ο ειδικός σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας Μπάμπης Καραθάνος τονίζει στο Capital.gr πως υπάρχουν δύο τύποι ελλείψεων. Ο πρώτος είναι οι πάγιες ελλείψεις που δημιουργούνται, όπως λέει, από τις παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες, που κερδίζουν από τη μεγάλη διαφορά της τιμής ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (σημειώνεται πως σημαντικό μέρος των εξαγωγών φαρμάκων κατευθύνεται προς τη Γερμανία). Οι ελλείψεις αυτές αφορούν σε καρδιαγγειακά, αντιυπερτασικά σκευάσματα και θεραπείες για το διαβήτη.
Από το Νοέμβριο το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην απαγόρευση εξαγωγών σε διακόσια σκευάσματα. Η λίστα των φαρμάκων για τα οποία έχει απαγορευτεί προσωρινά η παράλληλη εξαγωγή τους είναι αναρτημένη στον ΕΟΦ, που επισημαίνει πως “εξαγωγές ή αποθεματοποιήσεις φαρμάκων, κατά παράβαση των αποφάσεων περί προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών όπως κάθε φορά ισχύουν, οι οποίες εκδίδονται για την άμεση κάλυψη των αναγκών των ευρισκόμενων στην Ελλάδα ασθενών, επισύρουν την επιβολή του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία για τη συγκεκριμένη παράβαση προστίμου ύψους από 100.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ, σωρευτικά με τις λοιπές προβλεπόμενες κυρώσεις”.
Η άλλη κατηγορία ελλείψεων
Ο κ. Καραθάνος συνεχίζει λέγοντας πως υπάρχει και η άλλη κατηγορία ελλείψεων, που οφείλεται στο γεγονός πως μητρικές φαρμακευτικών εταιριών έχουν μειώσει την παραγωγή τους λόγω της ενεργειακής κρίσης. Έτσι παράγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων που διοχετεύονται σε χώρες με ακριβότερες τιμές. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις, το υπουργείο Υγείας έχει αναφέρει πως οι πολυεθνικές που έχουν μειώσει τις εισαγωγές στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα.
Παράλληλα, υπάρχουν σκευάσματα η τιμή των οποίων πλέον είναι πολύ χαμηλή, οπότε εταιρίες που τα εισάγουν σταματούν την κυκλοφορία τους. Πρόκειται κατά βάση για αντιβιοτικά σκευάσματα. Εκεί η Αριστοτέλους σημειώνει πως εάν εταιρίες το αιτηθούν, μπορεί να αποφασιστεί αναδιαμόρφωση της τιμής, ώστε να μην επηρεαστεί η κυκλοφορία των εν λόγω φαρμάκων.
Τέλος υπάρχουν σκευάσματα που δεν είναι σε έλλειψη, είναι όμως πολύ αυξημένη η ζήτησή τους λόγω της εποχής, όπως είναι τα αντιπυρετικά και τα αντιιικά φάρμακα, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως εξηγεί, με περισσότερες παραγγελίες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας