Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όλα αυτά τα χρόνια συνδύασε μητρότητα και καριέρα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην θυμίζει σε τίποτα την σαιξπηρική στρίγγλα, Κατερίνα, ωστόσο, μέχρι να χαιρετίσει την απόφαση του πλαφόν στο φυσικό αέριο, πέρασε γενεές 14 τις… 15 χώρες της ΕΕ – ανάμεσά τους και την Ελλάδα – που ζητούσαν επιτακτικά αυτό το μέτρο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο λίγες ημέρες δηλαδή μετά τη ρωσική εισβολή. Γιατί, όμως, η τεχνοκράτης Γερμανίδα, άργησε τόσο να δώσει το πράσινο φως για το πλαφόν.
Η Γερμανία υποστήριζε από την αρχή ότι τυχόν επιβολή ανώτατου ορίου, θα οδηγήσει σε πολιτική αναδιανομή μεταξύ των χωρών της ΕΕ αντί για κατανομή από τις δυνάμεις της αγοράς. Σε περίπτωση που η φον ντερ Λάιεν πρότεινε το πλαφόν, το Βερολίνο εκτιμούσε ότι θα ήταν πιο δύσκολο να το αποτρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο λόγος είναι ότι τον επόμενο χειμώνα η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους να αποθηκεύσει φυσικό αέριο με την πιθανότητα οι ρωσικές ροές να έχουν διακοπεί εντελώς.Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, αλλά και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υποστήριζαν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.
Οι αντιπροτάσεις της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν
Εξοικονόμηση ενέργειας, επιτάχυνση στις αδειοδοτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαφοροποίηση στους προμηθευτές φυσικού αερίου, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφέρει να περάσει όχι απλώς τον ερχόμενο χειμώνα αλλά και για να αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου και για το 2023, πρότεινε αντί του πλαφόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μπροστάρισσα την Ούρσουλα. «Η Ευρώπη έχει όλα όσα χρειάζεται για να απελευθερωθεί από την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης» τόνιζε με έμφαση η ίδια, επισημαίνοντας πως «βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη καμπή. Η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρή, αλλά μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Και απαιτεί από την Ευρώπη μια κοινή απάντηση, που να επιτρέπει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για οικογένειες και επιχειρήσεις».
Η μισή στροφή της Ούρσουλα
Τώρα, φαίνεται πως… μαλάκωσε οριστικά και αποδέχεται αυτή την πρόταση. Χαιρέτισε τη συμφωνία με μήνυμά της στα social media, χωρίς βέβαια να κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στην επιβολή του πλαφόν. Η φράση «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» ήταν το πιο κοντινό στα λόγια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία το προηγούμενο διάστημα έπαιξε το «παιχνίδι» του μπλοκ της Γερμανίας και προκάλεσε προβλήματα στο να ληφθεί η οριστική απόφαση προς όφελος των πολιτών της ΕΕ.
I welcome today’s agreement in the Energy Council on joint purchasing, speeding up permitting for renewables and the market correction mechanism.
These decisions will enable the EU to prepare for the next winter more effectively and fast-track the deployment of renewables.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 19, 2022
«Χαιρετίζω τη σημερινή συμφωνία στο Συμβούλιο Ενέργειας σχετικά με τις κοινές αγορές, την επιτάχυνση των αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Αυτές οι αποφάσεις θα επιτρέψουν στην ΕΕ να προετοιμαστεί για τον επόμενο χειμώνα πιο αποτελεσματικά και να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter.
Σώζει την καριέρα της με την προεδρία της Κομισιόν
Η Ούρσουλα, σύζυγος του γιατρού, Χάικο Φον ντερ Λάιεν και μητέρα 7 παιδιών είδε την πολιτική της καριέρα να κλυδωνίζεται όταν ανέλαβε ανεπιτυχώς το τρίτο κατά σειρά υπουργείο της γερμανικής κυβέρνησης, αυτό της Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πήρε «μαφιόζικα», καθώς φαίνεται πως απείλησε την Άνγκελα Μέρκελ να της το δώσει, ειδάλλως θα σταματούσε την πολιτική. Η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος, βλέποντας την επιτυχία που είχε στα προηγούμενα δύο υπουργεία που ανέλαβε, δεν της το αρνήθηκε, αν και την προόριζε για αυτό της Υγείας. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Ως υπουργός Οικογένειας διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για την δημιουργία παιδικών σταθμών, προκαλώντας την αντίδραση του κόμματός της, ενώ θεσμοθέτησε και την δίμηνη άδεια πατρότητας. Ως υπουργός Εργασίας καλλιέργησε το προφίλ της «κοινωνικής συνείδησης» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), τασσόμενη υπέρ της χαλάρωσης των όρων μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στην Γερμανία, υπέρ της εισαγωγής του κατώτατου μισθού, υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και υπέρ της ποσόστωσης στην συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρήσεων.
Και στο υπουργείο Άμυνας τι πήγε λάθος;
Κακή συντήρηση, ελλείψεις και διοικητικές δυσλειτουργίες την έφεραν για πρώτη φορά στην black list και το όνομά της βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στις τελευταίες θέσεις των δημοσκοπήσεων σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των Γερμανών από τους υπουργούς τους. Ίσως για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποφάσισε και την ανάθεση πολλών από τις υποθέσεις του υπουργείου ‘Αμυνας σε ιδιωτική εταιρία, η οποία κόστισε στους Γερμανούς 200 εκατομμύρια σε δύο χρόνια. Για αυτή την απόφαση πέρασε και από Εξεταστική Επιτροπή. Τον Ιούλιο του 2019 παραιτήθηκε για να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.
Η Άνγκελα Μέρκελ θα την προτιμούσε και ως διάδοχό της στο κόμμα, αλλά η αρνητική της εικόνα στην κοινή γνώμη άφησε μετέωση αυτή την απόφαση. Οι επικριτές της την θεωρούν «δημιούργημα των ΜΜΕ, χωρίς κανένα απολύτως ταλέντο», ενώ σε αυτή την θεωρία έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η κατηγορία για λογοκλοπή στην διπλωματική της, κάτι για το οποίο αθωώθηκε. Με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά από τους 733 συνολικά ευρωβουλευτές, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανέλαβε από 1η Νοεμβρίου 2019 το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται για αυτή τη θέση.
Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση της Ελλάδας
Σε ανάρτησή του στο Twitter για τη συμφωνία των Βρυξελλών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Καταγράψαμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη μακρά προσπάθειά μας να προστατεύσουμε πολίτες και επιχειρήσεις από την αύξηση στις τιμές ενέργειας κάτι που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από εννέα μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας».
Today is another milestone in our long effort to shield our citizens and businesses from excessive gas prices caused by Russia’s invasion in Ukraine. The market correction mechanism -a GR proposal submitted 9 months ago- has finally been adopted by Europe’s energy ministers.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 19, 2022
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας