Κόσμος

Reuters: Βουλευτής στην Τουρκία έχασε την έδρα της λόγω φιλοκουρδικών θέσεων

Μέλος του φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας έχασε την έδρα του στο κοινοβούλιο αφού φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης για κατηγορίες για τρομοκρατία, σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Παρασκευής.

Μέλος του φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας έχασε την έδρα του στο κοινοβούλιο αφού φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης για κατηγορίες για τρομοκρατία, σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Παρασκευής.

Η Σεμρά Γκιουζέλ, μέλος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης της, τον Σεπτέμβριο, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική ομάδα. Το κόμμα υποστήριξε ότι η κράτησή της ήταν παράνομη.

Η Γκιουζέλ άρθηκε η βουλευτική του ασυλία τον Μάρτιο, μετά από φωτογραφίες του Γκιουζέλ με έναν μαχητή του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εμφανίστηκαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Έχασε τη βουλευτική του ιδιότητα την Πέμπτη λόγω της απουσίας του από έξι συνεδριάσεις της Βουλής.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, 330 από τους 372 βουλευτές που ψήφισαν στο κοινοβούλιο των 600 εδρών υποστήριξαν την αφαίρεση της έδρας του Γκιουζέλ. Η απόφαση ανακοινώθηκε στην Εφημερίδα της Παρασκευής.

Το 2020, το καθεστώς του ανακλήθηκε αφού οι καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον δύο επιπλέον βουλευτών του HDP έγιναν οριστικές. Το HDP κατηγορείται συχνά από το Κόμμα AKP (AKP) του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τους εθνικιστές συμμάχους του ότι είναι ο πολιτικός βραχίονας του PKK. Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες μέλη του HDP έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες κατηγορίες και έχουν διωχθεί. Η ομάδα αμφισβητεί οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Σε ανακοίνωσή του, το HDP ισχυρίστηκε ότι η αφαίρεση της κοινοβουλευτικής θέσης του Γκιουζέλ από το AKP ήταν «το τελευταίο επεισόδιο πολιτικού πραξικοπήματος».

«Δυστυχώς, το Κοινοβούλιο εντάχθηκε σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα με μια παράνομη και ανήθικη απόφαση», ανέφερε. «Το κοινοβούλιο υπάρχει για να βάζει πάνω από όλα τη βούληση του λαού.

Η Γκιουζέλ ισχυρίστηκε ότι το θέμα ήταν ο αρραβωνιαστικός της και ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν όταν τον επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ειρηνευτικής διαδικασίας του 2015 μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του PKK, όταν οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο.

Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι τα τουρκικά δικαστήρια ακολουθούν τις επιθυμίες του Ερντογάν και του κόμματός του. Η διοίκηση αντιτίθεται σε αυτό.

Μια εξέγερση του PKK κατά της τουρκικής κυβέρνησης ξεκίνησε το 1984. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τη θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο