Διεθνή

Ειρωνικά σχόλια των ΗΠΑ για τον «πόλεμο» της Ρωσίας

Ειρωνικά σχόλια των ΗΠΑ για τον «πόλεμο» της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/J. Scott Applewhite/independent

Τα δηκτικά σχόλια των Ηνωμένων Πολιτειών εγείρει η αναφορά του Ρώσου προέδρου. Βλαντιμίρ Πούτιν, στον όρο «πόλεμος».

Τα δηκτικά σχόλια των Ηνωμένων Πολιτειών εγείρει η αναφορά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στον όρο «πόλεμος».

Έως προχθές, η Ρωσική Ομοσπονδία χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ο Β. Πούτιν απέφευγε να χρησιμοποιήσει τον όρο, προτιμώντας τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Β. Πούτιν είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες του να προβούν στην διά νόμου απαγόρευση του όρου «πόλεμος». Έτσι, οι Ρώσοι πολίτες δεν είχαν πλέον την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον επίμαχο αλλά διεθνώς καθιερωμένο όρο αναφορικά με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, τόσο στον δημοσιογραφικό, όσο και στον επιστημονικό κόσμο.

Υπάρχουν, δε, περιπτώσεις Ρώσων πολιτών, που έχουν εμπλακεί σε νομικές περιπέτειες με το ρωσικό κράτος. Οι πολίτες αυτοί οδηγούνται σε αστυνομικά τμήματα και εν συνεχεία, στις δικαστικές αρχές για τις απαραίτητες εξηγήσεις. Ο σχετικός νόμος έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις καθημερινές συνομιλίες των Ρώσων πολιτών, οι οποίοι είναι προφανώς συνηθισμένοι να κάνουν αυτήν την απλή λεκτική επιλογή, όταν αναφέρονται σε εικόνες και σε ειδήσεις που παραπέμπουν σε πόλεμο. Ο κίνδυνος φυλάκισης καιροφυλακτεί για όποιον αυθόρμητα μιλήσει για πόλεμο, με συνέπεια να έχουν υπάρξει μέχρι και δικαστικές καταδίκες Ρώσων.

Το ζήτημα έχει τεθεί και στους κόλπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, στο επίπεδο της οποίας καταγράφονται δύο παραδοχές. Πρώτον, ο όρος «πόλεμος» είναι ένας κατοχυρωμένος όρος, παρά τις διαφορετικές εννοιολογήσεις του. Και δεύτερον, ο όρος «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δεν είναι κοινά αποδεκτός. Το μόνο που είναι αποδεκτό σε αυτήν την περίπτωση είναι η χρήση της «στρατιωτικής επιχείρησης» σε περιοδικά και σε συγγράμματα διεθνών σχέσεων.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκε με δηκτικό τρόπο σε αυτήν την μετατόπιση του Β. Πούτιν: «Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος ήξεραν ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν ένας απρόκλητος και αδικαιολόγητος πόλεμος κατά της Ουκρανίας. Τελικά, έπειτα από 300 ημέρες, ο Πούτιν αποκάλεσε τον πόλεμο με το όνομά του».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε σαρκαστικά ότι «σαν επόμενο βήμα της αναγνώρισης της πραγματικότητας, τον προτρέπουμε να τερματίσει τον πόλεμο αποσύροντας τα στρατεύματά του από την Ουκρανία. Η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της γειτονικής της χώρας προκάλεσε θάνατο, καταστροφή και εκτόπιση πληθυσμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments