Κόσμος

Ποιες οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου μετά το προεδρικό διάταγμα Σίσι

Ενδεικτικό ότι στον τουρκικό Τύπο έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιεύονται αναλύσεις για το πώς θα επηρεάσει την Τουρκία και τις σχέσεις της με την Αίγυπτο η απόφαση του Καΐρου.

Σειρά αντιδράσεων προκάλεσε στη Λιβύη η απόφαση της Αιγύπτου να ανακηρύξει μονομερώς δυτικά θαλάσσια σύνορα, με το προεδρικό διάταγμα του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η Τρίπολη εκτιμάται ότι αντέδρασε και με τουρκική καθοδήγηση, αλλά όχι μόνο. Ωστόσο για τη Λιβύη η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την επίλυση διαφορών δεν είναι κάτι ξένο.

Αντίθετα μία από τις τακτικές που ακολουθεί η χώρα για την επίλυση των διαφορών της.Την ίδια στιγμή η Τουρκία επίσης προσπαθεί να κρατήσει τις δικές της αποστάσεις από το ζήτημα, δεδομένου ότι στοχεύει στην ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Αίγυπτο. Γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για επιθέσεις σε ακραία επίπεδα.

Ποιες οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου μετά το προεδρικό διάταγμα Σίσι

Ενδεικτικό ότι στον τουρκικό Τύπο έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιεύονται αναλύσεις για το πώς θα επηρεάσει την Τουρκία και τις σχέσεις της με την Αίγυπτο η απόφαση του Καΐρου.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες της αναγγελίας του νέου θαλάσσιου συνόρου της Αιγύπτου με τη Λιβύη;» στην ιστοσελίδα Independent Türkçe μεταξύ άλλων σημειώνεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο σημειώνοντας ότι η Άγκυρα «είχε οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της σε συμφωνία με την τότε κυβέρνηση της Λιβύης χωρίς καμία διαβούλευση με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, οι οποίες διεκδικούσαν δικαιώματα στην περιοχή, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την Αίγυπτο και την Ελλάδα».

Τι διεκδικεί η Αίγυπτος

Το άρθρο τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Αίγυπτος από την πλευρά της, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα του Σίσι, εμφανίζει διεκδικήσεις «στο σημείο όπου συναντάται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Λιβύης και το οποίο αναγνωρίζεται ως λιβυκή υφαλοκρηπίδα, ενώ η Ελλάδα διεκδικεί την περιοχή βόρεια του σημείου αυτού».Ενώ όπως επισημαίνει ο Αλί Μπακίρ διεθνής πολιτικός αναλυτής, η Ελλάδα υποστήριξε την Αίγυπτο.

Υπογραμμίζει δε ότι «πρακτικά, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε η Αίγυπτος, το τελευταίο μονομερές μέτρο του Καΐρου στην Ανατολική Μεσόγειο δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συμφωνία οριοθέτησης Τουρκίας-Λιβύης όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Ωστόσο, το μονομερές μέτρο της Αιγύπτου σφετερίστηκε μέρος της θαλάσσιας επικράτειας της Λιβύης, ιδίως τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, γεγονός που προκάλεσε τις αντιρρήσεις της Λιβύης. Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση αυτή ήταν αρκετά περίεργη, κυρίως επειδή η Αίγυπτος ισχυρίζεται εδώ από παλιά ότι υποστηρίζει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης. Οι Αιγύπτιοι ενήργησαν με τρόπο που αντανακλά ένα είδος κηδεμονίας επί ορισμένων αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο