Κόσμος

Η δήλωση του Νόβακ δεν σημαίνει τερματισμός του πολέμου

Η δήλωση του Νόβακ δεν σημαίνει τερματισμός του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: real.gr/independent

Το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να ρεύσει και πάλι προς την Ευρώπη, δήλωσε χθες βράδυ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, τροφοδοτώντας σοβαρές συζητήσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να ρεύσει και πάλι προς την Ευρώπη, δήλωσε χθες βράδυ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, τροφοδοτώντας σοβαρές συζητήσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ιδιαίτερα, ο Νόβακ υποστηρίζει ότι «η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει στην επικαιρότητα, καθώς οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο συνεχίζονται και έχουμε την ευκαιρία να ξαναρχίσουμε τις παραδόσεις. Η λειτουργίας του αγωγού Γιαμάλ σταμάτησε για πολιτικούς λόγους και παραμένει αχρησιμοποίητος».

Η δήλωση αυτή περί «πολιτικού εμποδίου» στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης προστίθεται στη δήλωση του Β. Πούτιν, πριν από μια περίπου εβδομάδα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε αποδεκτές λύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά εξαρτάται από αυτούς. Δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, είναι αυτοί».

Η άποψη, ότι οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν τερματισμό του πολέμου, κερδίζει έδαφος σε δημοσιογράφους και αναλυτές. Αυτό όμως είναι μια μάλλον διασταλτική ερμηνευτική, στην παρούσα φάση.

Τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου Γιαμάλ χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης μέσω της Ανατολής, αλλά, μετά τον πόλεμο, έχει δει τις ροές του κυρίως να αντιστρέφονται, καθώς η Πολωνία έχει απομακρυνθεί από τις ρωσικές παραδόσεις και έχει συνταχθεί με την γερμανική ενεργειακή πολιτική.

Από τον χειμώνα του 2021, η Μόσχα χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως όπλο για να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως, ο Αλεξάντερ Νόβακ διευκρίνισε ότι η Ρωσία υπολογίζει να έχει παραδώσει το 2022 περίπου 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που αντιστοιχεί σε μια συνολική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ δεν διευκρίνισε ότι οι παραδόσεις μέσω των αγωγών φυσικού αερίου είχαν καταρρεύσει.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετούς μήνες έχουν στραφεί σε άλλες χώρες, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, για να εφοδιαστούν με LNG, ενώ, πρόσφατα, υπήρξε και συμφωνία ανάμεσα στους 27 της Ε. Ε. ως προς τον καθορισμό της κατώτερης τιμής του φυσικού αερίου.΄

Δεν διαφαίνεται από αυτές τις εξελίξεις η προοπτική άμεσου τερματισμού του πολέμου. Αυτό είναι μια ακραία αισιόδοξη άποψη. Μάλλον πρόκειται για την τακτική «μαστίγιο και καρότο», μια τακτική που ακολουθεί η Μόσχα, τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments