Κόσμος

Πέντε κριτήρια επίλυσης των ελλείψεων του ρωσικού στρατού

Πέντε κριτήρια επίλυσης των ελλείψεων του ρωσικού στρατού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πολλοί αναλυτές έχουν διεισδύσει και αναφέρει τα δυνατά και τα τρωτά σημεία, τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλέον συμπληρώσει δέκα μήνες χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ώρα οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν περιοχές πέριξ του Κιέβου. Πολλοί αναλυτές έχουν διεισδύσει και αναφέρει τα δυνατά και τα τρωτά σημεία, τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανάλυση του Βασιλικού Ινστιτούτου Ηνωμένων Υπηρεσιών, η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου έδωσε την ευκαιρία να αξιολογηθούν οι δυνατότητες των Ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και των επιπτώσεων που θα είχαν όσοι είχαν σκεφτεί να διεξάγουν επίθεση.

Η Ρωσία στην αρχή ήθελε να εισβάλλει στην Ουκρανία για δέκα μέρες και στην συνέχεια έχοντας καταλάβει σημαντικούς στόχους να προσαρτήσει τα εδάφη που είχε βάλει στόχο μέχρι τον Αύγουστο του 2022. Το σχέδιο αυτό ήθελε ταχύτητα, σωστή χρήση του στοιχείου του αιφνιδιασμού προκειμένου να απέχουν οι ουκρανικές δυνάμεις από το Κίεβο.

Όμως αυτό το σχέδιο περιελάμβανε ένα μεγάλο λάθος. Η ίδια η επιχειρησιακή ασφάλεια που επέτρεψε την παραπλάνηση, οδήγησε τις ρωσικές δυνάμεις να είναι απροετοίμαστες σε τακτικό επίπεδο για την αποτελεσματική εκτέλεση του σχεδίου. Ως αποτέλεσμα, όταν η ταχύτητα δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι ρωσικές δυνάμεις έβρισκαν τις θέσεις τους σταθερά υποβαθμισμένες καθώς η Ουκρανία κινητοποιούνταν.

Αν και το αρχικό σχέδιο απέτυχε, η Ρωσία επικεντρώθηκε στο Ντομπάς παρότι η Ουκρανία είχε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τον ανεφοδιασμό της σε πυρομαχικά. Από τον Απρίλιο, η Δύση έγινε το στρατηγικό βάθος της Ουκρανίας και οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) στέρησαν από τη Ρωσία την πρωτοβουλία μόνο όταν τα πυρά μεγάλης εμβέλειας έφεραν σε κίνδυνο τη ρωσική υλικοτεχνική υποδομή.

Η τακτική επάρκεια του ρωσικού στρατού αποδείχθηκε σημαντικά κατώτερη από τις προσδοκίες πολλών παρατηρητών εντός και εκτός Ουκρανίας και Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά, τα ρωσικά οπλικά συστήματα αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά και εκείνες οι μονάδες με υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας απέδειξαν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις (AFRF) διαθέτουν σημαντικό στρατιωτικό δυναμικό, ακόμη και αν οι ελλείψεις στην εκπαίδευση και το πλαίσιο του τρόπου χρησιμοποίησής τους σήμαινε ότι ο ρωσικός στρατός απέτυχε να ανταποκριθεί σε αυτό το δυναμικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments