Κόσμος

Η Άνοιξη των Κινέζων ή του κορωνοïού;

«Έρχεται η Άνοιξη!», δηλώνουν χαρούμενοι Κινέζοι πολίτες για την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα και έσπευσαν να κλείσουν πτήσεις στο εξωτερικό, μετά από τρία χρόνια απομόνωσης λόγω Covid

«Έρχεται η Άνοιξη!», δηλώνουν χαρούμενοι Κινέζοι πολίτες για την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα και έσπευσαν να κλείσουν πτήσεις στο εξωτερικό, μετά από τρία χρόνια απομόνωσης λόγω Covid. Αυτό που δεν δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα και να προβληματίζει, είναι το γεγονός ότι, ήδη, η Κίνα θα πρέπει λογικά να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις αντοχές ενός επιβαρυμένου συστήματος υγείας. Η Άνοιξη είναι δυνατόν να έρθει, αλλά με όσα λέγονται, γράφονται, ακόμη και διακωμωδούνται, όλο το τελευταίο διάστημα, τα νοσοκομεία της Κίνας θα πρέπει να είναι υπερχειλισμένα από ασθενείς του κορωνοïού. Αντέχει η χώρα τέτοια χαλάρωση, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ;

H πανδημία έχει λάβει δραματική τροπή στην Κίνα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ίπταται από ρεκόρ σε ρεκόρ και με έναν Πρόεδρο που ψεύδεται ανερυθρίαστα, μιλώντας ακόμη και για… πέντε κρούσματα ημερησίως.

Δεν είναι με βεβαιότητα γνωστός ο  δείκτης αντοχής του συστήματος υγείας στην Κίνα του ΚΚ και του «σοσιαλισμού της αγοράς». Είναι όμως γνωστό από όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ότι πολλά νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, τα φαρμακεία της χώρας αναφέρουν ελλείψεις σε σκευάσματα για τον πυρετό, ακόμη και η ροή πτωμάτων λόγω covid προς αποτέφρωση περιγράφεται ως ασυνήθιστα υψηλή.

Μετά τρία χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοïού στην πόλη Γουχάν, η χώρα αντιμετωπίζει, λογικά, μια έκρηξη μολύνσεων και κρουσμάτων, χωρίς προηγούμενο.

Ορθά αντιδρώντας μπροστά σε αυτήν την δραματική εξέλιξη, που όλοι γνωρίζουμε, ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε χθες τη λήψη μέτρων για την «αποτελεσματική προστασία των ανθρώπινων ζωών», προσθέτοντας ότι «ο έλεγχος του covid στην Κίνα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα».

Επισήμως, υπήρξαν μόνο έξι θάνατοι από Covid από την άρση των περιορισμών. Πρόκειται όμως για μια εκτίμηση, που είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ενώ μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων στην Κίνα δεν είναι εμβολιασμένα κατά του Covid.

Δεν είναι γνωστό πώς ο Σι Τζινπίνγκ εννοεί, με νεομαοικό λεξιλόγιο, «την νέα κατάσταση και τα νέα καθήκοντα», ούτε μπορεί να θεμελιωθεί απόδειξη για το ότι του περισσεύουν πολίτες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι πολίτες άλλων χωρών δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν το τίμημα νέων κυμάτων από κρούσματα και μεταλλάξεις, ούτε να υποστούν καινούργια μέτρα «κοινωνικής απομόνωσης», για τον έναν ή τον άλλο λόγο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο