Κόσμος

Κίνα: Εκατοντάδες στους διαδρόμους των νοσοκομείων μετά την άρση των αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό

Κίνα: Εκατοντάδες στους διαδρόμους των νοσοκομείων μετά την άρση των αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό
Στην Κίνα μεγαλώνει η ανησυχία για την έξαρση του κορωνοϊού, ενώ από τις 8η Ιανουαρίου σταματά η υποχρεωτική καραντίνα επισκεπτών από το εξωτερικό.

Καθισμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια, ξαπλωμένοι σε φορεία, όρθιοι σε κάθε δωμάτιο… Οι ασθενείς με κορωνοϊό έχουν πλημμυρίσει τα νοσοκομεία της Κίνας. Οι δομές υγείας της χώρας που πριν από την πανδημία ήταν υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες, πλέον βρίσκονται στα όριά τους.

Στο νοσοκομείο της Τιάν Τζιν οι New York Times κατέγραψαν σκηνές απόγνωσης και δυστυχίας. Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας δίνουν μάχη με την Covid, την ώρα που και οι ίδιοι μετρούν απώλειες λόγω του κορωνοϊού. Όπως τονίζουν, πολλοί έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, ενώ σε αρκετά νοσοκομεία όσοι έχουν απομείνει αναγκάζονται να κάνουν τη δουλεία πέντε ή και περισσότερων συναδέλφων τους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκές προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση, ορισμένα νοσοκομεία δεν απαιτούν πλέον από γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν τεστ πριν ξεκινήσουν την εργασία τους. Γιατρός στη Γουχάν ανέφερε πως νευροχειρουργός σε νοσοκομείο της πόλης πραγματοποίησε δύο επεμβάσεις σε μια μέρα, ενώ νοσούσε με κορωνοϊό.

«Το νοσοκομείο λειτουργεί στα όριά του», δήλωσε η γιατρός Τζούντι Που. Στο τμήμα της, ενώ κανονικά εργάζονται 10 έως 15 νοσοκόμες, έχουν μείνει μόλις δύο. «Περίπου το 80% με 90% των ανθρώπων γύρω μου έχουν μολυνθεί».

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που βίωσε τον πανικό της Covid το 2019. Από τότε, η χώρα έχει εφαρμόσει σκληρούς περιορισμούς για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν οι New York Times, θα μπορούσε σε αυτό το διάστημα να είχε ενισχύσει το σύστημα υγείας της, να είχε αποθηκεύσει φάρμακα, να είχε φτιάξει περισσότερες ΜΕΘ και να είχε ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού.

Είναι τόσο έντονο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, που ορισμένα νοσοκομεία καλούν συνταξιούχους γιατρούς να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Οι φοιτητές ιατρικής που εργάζονται σε νοσοκομεία διαμαρτύρονται για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Ζητούν καλύτερες αμοιβές και προστασία από τον ιό. Οι διαδηλώσεις τους στις 14 Δεκεμβρίου συνέπεσαν με τον θάνατο ενός 23χρονου φοιτητή ιατρικής που απασχολούνταν σε νοσοκομείο στην πόλη Τσενγκντού. Το νοσοκομείο ανέφερε ότι ο σπουδαστής υπέστη καρδιακή προσβολή, αλλά οι συμφοιτητές του αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι κατέρρευσε επειδή εργαζόταν υπερωρίες, ενώ είχε μολυνθεί από Covid. Η έλλειψη προσωπικού αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments