Κόσμος

Ο ενεργειακός εκβιασμός Πούτιν στο κενό

Ο ενεργειακός εκβιασμός Πούτιν στο κενό

Πηγή Φωτογραφίας: tconglobal

Οι τιμές του πετρελαίου, που βρίσκονται ήδη κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, μόλις και μετά βίας αντέδρασαν στο διάταγμα του Β. Πούτιν

Το χθεσινό διάταγμα του Β. Πούτιν,  με το οποίο δεν θα πουλάει ρωσικό πετρέλαιο σε όλες τις χώρες που έχουν επιβάλει το ανώτατο όριο τιμών, πέφτει στο κενό, με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης. Καμία ουσιαστική αύξηση στις τιμές δεν καταγράφεται και το ερώτημα που θέτουν δημοσιογράφοι, αναλυτές και οικονομικοί παράγοντες, αφορά ακριβώς τα αίτια αυτής της οριακής, σχεδόν μηδενικής, επιρροής στις τιμές.

Οι τιμές του πετρελαίου, που βρίσκονται ήδη κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, μόλις και μετά βίας αντέδρασαν στο διάταγμα του Β. Πούτιν, το οποίο προβλέπει ότι η Ρωσία δεν θα πουλάει το πετρέλαιο της από την 1η Φεβρουαρίου σε χώρες που χρησιμοποιούν πλαφόν.

Συγκεκριμένα, σήμερα νωρίς το πρωί, η τιμή του βαρελιού Brent από τη Βόρεια Θάλασσα για παράδοση τον ερχόμενο Φεβρουάριο υποχώρησε περίπου κατά 0,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ, σε ό,τι αφορά το βαρέλι του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI), που επίσης αναμένεται τον Φεβρουάριο, σημείωσε απόδοση 0,4% στα 79,2 δολάρια.

Η άρνηση της Ρωσίας να πουλήσει πετρέλαιο σε χώρες που εφαρμόζουν το ανώτατο όριο τιμών, είχε περιορισμένη μόνο επίδραση στις τιμές.

Οι κύριες ερμηνείες είναι δύο και δεν είναι αλληαποκλειόμενες.

Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οι κύριοι πελάτες της Ρωσίας είναι η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες, όμως, δεν είναι μέλη της συμφωνίας.

Η δεύτερη συνδέεται με το ότι οι μεγάλοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, όπως πράττουν όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό συμβαίνει λόγω των κινδύνων ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, συνώνυμη ακριβώς με τη λιγότερη ζήτηση για μαύρο χρυσό.

Χθες, οι τιμές αντέδρασαν πιο έντονα στην άνοδο, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας έναντι των χωρών που χρησιμοποιούν το ανώτατο όριο τιμής για τον «ρωσικό μαύρο χρυσό», που καθορίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στα 60 δολάρια το βαρέλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την G7 και την Αυστραλία.

Ωστόσο, αυτή η αντίδραση ήταν βραχύβια και μάλλον ήπια.

Η εφαρμογή της απαγόρευσης Πούτιν δεν είχε, λοιπόν, τα αναμενόμενα από το Κρεμλίνο αποτελέσματα. Η Μόσχα υποτίμησε τη θέση και το ρόλο της Κίνας και της Ινδίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και την παρατεταμένη επιφυλακτικότητα των μεγάλων επενδυτών λόγω των ανησυχιών για  μια παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, η οποία, προς το παρόν, ευνοείται από την άνοδο των επιτοκίων από τις κύριες κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments