Κόσμος

Πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του διατάγματος Πούτιν

Πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του διατάγματος Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Αρχείου

Η Ουκρανία αντιδρά στο διάταγμα του Β. Πούτιν χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα

Η Ουκρανία αντιδρά στο διάταγμα του Β. Πούτιν χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις διεθνολόγων έχουν αρχίσει να καταγράφονται γύρω από τη σκοπιμότητα της απόφαση αυτής του Κρεμλίνου.

Υπενθυμίζεται ότι, με το διάταγμα αυτό, από την 1η Φεβρουαρίου του επομένου έτους, η πώληση ρωσικού πετρελαίου θα απαγορεύεται σε ξένες χώρες που περιορίζουν την τιμή του ανά βαρέλι στα 60 δολάρια, δηλαδή σε όλες τις χώρες που έχουν επιβάλει ανώτατο όριο στο πετρέλαιο, που παράγει η Ρωσία.

Για τον διεθνολόγο Ζυλιέν Τερόν, το διάταγμα αυτό απευθύνεται ιδίως σε χώρες που δεν είχαν ακόμη περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές τους και, ως εκ τούτου, εξαρτώνται από αυτές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικευμένο στη ρωσική πολιτική, ακόμη και αυτές οι χώρες γνωρίζουν «ότι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι απολύτως στρατηγική».

Επομένως, «τον επόμενο χειμώνα, ή ακόμα και τον μεθεπόμενο, η Ευρώπη δεν θα εξαρτάται πλέον από τη Ρωσία σε αυτό το επίπεδο».

Στην πολιτική επιστήμη, μιλάμε, συνέχισε ο Ζυλιέν Τερόν, για «στρατηγική εκβιασμού», δηλαδή μια άμεση απάντηση στη βοήθεια που παρέχουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία και στα μέτρα που ελήφθησαν κατά της Ρωσίας. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Β. Πούτιν επιδιώκει να αποτρέψει τις χώρες που μπαίνουν στον πειρασμό να υιοθετήσουν αυτό το ανώτατο όριο να μην το πράξουν, και ταυτόχρονα, να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιδιώκει να επεκτείνει αυτό το ανώτατο όριο τιμών.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Πάτρικ Σμιθ υποστηρίζει ότι θα υπάρξει επίπτωση στις τιμές από την κίνηση αυτή του Πούτιν, αλλά οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να υποχωρήσουν.

Ο Σμιθ υποστηρίζει ότι « τις επόμενες εβδομάδες, να δούμε μια αύξηση της τιμής στην αντλία».

Ο σκοπός αυτού του μηχανισμού έχει περισσότερο σκοπό να στερήσει τη Ρωσία από κέρδη, εάν η τιμή του βαρελιού ανέβει, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί «αν η Κίνα βγει από τον Covid-19».

Αυτό το ανώτατο όριο, ακόμη και αν είναι λογικό, «ανεπαρκές» σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι έχει ήδη αντίκτυπο στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια των εθνικών κρατών. «Η Ρωσία αντιδρά εκβιαστικά», εκτιμά ο Π. Σμιθ, αλλά «αν οι δυτικές χώρες κάνουν πίσω, να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα είναι καταστροφικό, θα ανοίξει την όρεξη ενός απολυταρχικού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments