«Στα όρια της ένοπλης σύγκρουσης»
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/STAFF | Συντελεστές: REUTERS
Η μέρα τελειώνει και στη Βαλκανική η σύγκρουση Σέρβων και Κοσοβάρων βρίσκεται στο ζενίθ. Η αιτία είναι η άρνηση αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, η οποία ζητεί αρτιότερη αναγνώριση της σερβικής μειονότητας στα βόρεια της χώρας.
Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι εντάσεις συνεχίζονται σε μια από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων ετών στην περιοχή. Το Κοσσυφοπέδιο έκλεισε την κύρια συνοριακή του διάβαση με την Σερβία ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Η απόφαση αυτή έρχεται αφότου οι Σέρβοι έστησαν εκεί οδοφράγματα. Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν την Τετάρτη για «άνευ όρων αποκλιμάκωση» των εντάσεων.
«Καλούμε όλους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αναλάβουν άμεση δράση για την άνευ όρων αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσαν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και εκπρόσωπος της Ένωσης.
Αρκετές εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έχουν στήσει οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο από τις 10 Δεκεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία σε δύο συνοριακά περάσματα με τη Σερβία.
Στη συνέχεια, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις υπέστησαν πολλές επιθέσεις με πυροβόλα όπλα, καθώς η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού.
Υπενθυμίζουμε ότι, το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες διαδηλωτές στη σερβική πλευρά των συνόρων με φορτηγά και τρακτέρ απέκλεισαν την κυκλοφορία προς το Merdare, το κύριο συνοριακό πέρασμα, οδηγώντας το Κοσσυφοπέδιο στο κλείσιμο της διέλευσης. Το Κοσσυφοπέδιο ζήτησε από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (=Kfor) να καθαρίσουν τα οδοφράγματα.
O υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι το κλείδωμα των δρόμων είναι ένα «δημοκρατικό και ειρηνικό μέσο διαμαρτυρίας» και ότι το Βελιγράδι διατηρεί ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας του με δυτικούς διπλωμάτες για την επίλυση της κρίσης.
Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην νότιας επαρχίας της, που κατοικείται στη συντριπτική πλειοψηφία από Αλβανούς, που ανακηρύχθηκε το 2008. Η κατάσταση με το Κοσσυφοπέδιο είναι «στα όρια ένοπλης σύγκρουσης», όπως εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας