Καθαρίζουν οι δήμοι από τα γκράφιτι
Πηγή Φωτογραφίας: AllYou.gr
Για περισσότερους από δύο μήνες τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων καθάριζαν τοίχους και έβαφαν ρολά στο εμπορικό ιστορικό κέντρο με στόχο να σβηστούν οι μουντζούρες που για πολλά χρόνια αποτελούσαν το μόνιμο ντεκόρ – ταπετσαρία ειδικά τη νύχτα, οπότε και τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η επιχείρηση αντιγκράφιτι πραγματοποιήθηκε σε εμπορικά σημεία του κέντρου. Αθηνάς, Ευριπίδου, Σοφοκλέους, Αριστείδου, Αιόλου, Κολοκοτρώνη, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης, Πολυκλείτου, Αγίου Μάρκου, Χρυσοσπηλιωτίσσης, Βλαχάβα, Βύσσης, Μιλτιάδου, Νικίου, Καρόρη, Αβραμιώτου, Βορέου, Καΐρη είναι οι βασικοί δρόμοι της πρωτεύουσας στους οποίους έδρασε η εξειδικευμένη ομάδα αντιγκράφιτι του Δήμου Αθηναίων.
Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας έδωσαν έμφαση σε τοίχους, μαρμάρινες, μεταλλικές και πέτρινες επιφάνειες, ενώ έπειτα από συνεννόηση με τους καταστηματάρχες η δράση επεκτάθηκε και στα ρολά μαγαζιών, τα οποία ήταν καλυμμένα με αντιαισθητικά σχέδια για πολλά χρόνια. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί θετικά στο πρόγραμμα αποκατάστασης 402 επιχειρήσεις, ενώ έχουν ήδη αποκατασταθεί συνολικά 1.250 ρολά.
«Επισκεφθήκαμε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής ζητώντας τη συγκατάθεσή τους για να βάψουμε τα ρολά», λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Αβραμίδης. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες έδωσαν ασμένως τη συγκατάθεσή τους, «εκτός από 2 που απάντησαν αρνητικά και άλλους 4 που είχαν οι ίδιοι ζωγραφίσει με γκράφιτι τα ρολά των καταστημάτων τους», εξηγεί ο κ. Αβραμίδης. Φυσικά αξίζει να επισημανθεί ότι σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας υπάρχουν γκράφιτι-έργα τέχνης που δεν έχουν καμία σχέση με τις μουντζούρες που σβήστηκαν από τους τοίχους του κέντρου. Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος τονίζει ότι οι επιχειρήσεις καθαρισμού τοίχων, κολονών και ρολών από τις μουντζούρες φέρνουν σε μεγάλο βαθμό μόνιμα αποτελέσματα, καθώς μεγάλες επιφάνειες που έχουν καθαριστεί στο κέντρο, όπως στο Πεδίον του Αρεως και στην Πλάκα, δεν έχουν ξαναγραφτεί. Συχνά επίσης οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώνουν τον δήμο για νέους βανδαλισμούς σε επιφάνειες που έχουν σβηστεί από τα συνεργεία καθαρισμού.
Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα οι επιφάνειες, εφόσον μουντζουρωθούν εκ νέου, να καθαριστούν πιο εύκολα. «Στις επιφάνειες που καθαρίζονται περνάμε ένα αντιγκράφιτι επίστρωμα, οπότε την επόμενη φορά καθαρίζονται πιο εύκολα με ζεστό νερό που βγαίνει με πίεση», προσθέτει. Tα εξειδικευμένα συνεργεία χρησιμοποίησαν 1.100 λίτρα ειδικό υγρό που δημιουργεί ένα «φιλμ» για τη μελλοντική προστασία των επιφανειών από τυχόν νέο βανδαλισμό.
Η εικόνα του κέντρου της πόλης χωρίς μουντζούρες είναι εντελώς διαφορετική ειδικά αυτές τις ημέρες, που σε πολλά σημεία υπάρχει και ο εορταστικός στολισμός.
«Γραφικές γωνιές της πόλης, προσόψεις καταστημάτων, επιφάνειες ιστορικών κτιρίων είχαν ποτιστεί από την μπογιά και καλυφθεί από δεκάδες αντιαισθητικά γκράφιτι. Οφείλαμε, λοιπόν, να αναδείξουμε το φως της Αθήνας. Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιγκράφιτι θα συνεχιστούν», τόνισε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας